Odborná exkurze žáků oborů uměleckých řemesel do Vídně

     V úterý 28. 11. se vydal autobus plný převážně žáků uměleckých řemesel pod doprovodem pedagoga Jiřího Vápa , UOV Markéty Halbichové a Jany Rosinové do vánočně vyzdobeného hlavního města Rakouska Vídně. Vedle úchvatné atmosféry vánočních trhů a krásně vyzdobených ulic, které každoročně lákají tisíce turistů k návštěvě tohoto města, pro nás bylo hlavním cílem udělat si přehled o tom, co nového nám nabízí současné moderní umění.

    První zastávkou byla galerie Albertina. Zde musím nejprve zmínit úžasnou výstavu „Michelangelo a jeho následky“, která je zaměřena na kánon mužského aktu, jak jej vytvořil Michelangelo Buonarroti na počátku 16. století a po celá čtyři staletí bylo jeho pojetí vzorem, který ovlivnil celou řadu významných umělců. Na výstavě tak jsou k vidění také díla Raffaela, Rembranta, Klimta i Egona Schieleho.

   Z výstav současného umění si každý z nás odnášel spoustu dojmů. Průřez tvorbou vídeňského umělce Gottfrieda Helnweina, který letos oslavil 75. narozeniny jistě stojí za zmínku. Jeho hyperrealistické obrazy jsou vytvořeny s odkazem na fotografickou předlohu, působí svou technickou dokonalostí a zároveň svými provokativními náměty, které autor využívá ke kritice lidské společnosti.

   Kontrastem k těžkým tématům je neonově zářivá výstava uměleckých děl Kathariny Grosse, která vznikla přímo na místě ve Sloupové síni Albertiny. Je to barevný zážitek v trojrozměrném obrazovém světě, který zahrnuje stěny, strop i podlahu. Dílo přesahuje klasický obdélníkový rámec, je viditelné i vnímatelné a můžeme po něm i chodit.

    Naší druhou zastávkou bylo Muzeum moderního umění MUMOK. Již samotná budova, v níž Mumok sídlí je velmi zajímavá šedá hranatá budova přitahující pozornost z dálky. Interiér budovy nabízí velkorysé výstavní prostory s nápadnými stropními výklenky, které propouští denní světlo. Moderní umění nám nemusí vždy dávat odpovědi. Může nám klást otázky tak, jak můžeme zaznamenat v díle  Adama Pendeltona z New Yorku. Jeho výstava nese název „Černá, bílá a světlo“.

    Umění nás může provokovat, může nás doslova pohltit tím, že ho můžeme vnímat všema pěti smysly. Pro mnoho lidí je velmi kontroverzní výstava vídeňského akcionistického umělce Hermanna Nitscheho, který je nejvíce známý jako autor akcí „Divadlo orgií a mystérií“. Je to snaha o propojení všech druhů umění, jakési totální umělecké dílo (Gesamtkunstwerk), ve kterém se pokouší vyjádřit niterní pohnutky života, zachytit okamžiky, kdy se v našich životech děje něco zásadního. Tragično nás vede k silným prožitkům všemi smysly. Možná i katarzi…

    Aktuální nabídka výstav nám nabídla velmi zajímavý pohled do světa moderního umění. V článku jsem zmínila jen malou část z toho, co jsme mohli vidět. Někteří si přivezli i gastronomické zážitky, neboť Vídeňský řízek s bramborovým salátem je skutečná pochoutka. Vánočně naladěni a lehce zmoklí jsme se šťastně vrátili zpět.

Jana Rosinová (UOV)

Příspěvek byl publikován 4.12. 2023