Ohlédnutí za akcí Umění a řemeslo v KovoZOO – 16.9.2023

Akce, které jsme se účastnili již podruhé, proběhla v KOVOZOO ve Starém Městě u Uherského Hradiště v sobotu 16. 9. 2023. Byly zde k vidění ukázky řemeslné tvorby v tradičním i moderním pojetí.

Naši školu zde prezentovali učitelé praxe a studenti uměleckých řemesel – oborů uměleckého kovářství, truhlářství a keramiky.

Mohli jste si projít a zhlédnout – CESTU ŽELEZA od tavby železné rudy v hliněné peci, vidět nejen práci hutníků tak, jak to kdysi dělali staří Slované, ale také práci  kovářů až po moderní způsoby zpracování a spojování materiálu. Na akci byla vytavena železná houba o váze 2,3 kg. 

Naši kováři prezentovali řemeslo v kovárně Ateliéru Sousedík, kde předváděli tradiční kovářské technologie při výrobě kovaných děl. Kováři, keramici a truhláři měli ještě dále své stanoviště v areálu KovoZOO poblíž kovárny pana Vojtěcha Sousedíka.

Krásné počasí, nadšení, ale i bezvadná parta lidí, to vše přispělo ke krásné atmosféře celé akce, která se opravdu povedla.

Tímto chci zároveň poděkovat všem studentům a pedagogům naší školy, kteří se akce účastnili a zabezpečovali hladký průběh prezentace škol. Ještě jednou díky.

Samozřejmě děkujeme za krásnou spolupráci týmu pořadatelů z KovoZOO a Ateliéru Sousedík.

S pozdravem tým učitelů odborného výcviku: Guryča Radomír, Suchánek Jiří, Halbichová Markéta a Petr Čech

 

Další informace o průběhu akce si můžete přečíst zde:

https://slovacky.denik.cz/zpravy_region/stare-mesto-kovozoo-cesta-zeleza.html

nebo poslechnout zde:

https://program.rozhlas.cz/zaznamy#/zlin/32/2023-09-16

https://program.rozhlas.cz/zaznamy#/zlin/34/2023-09-16

 

         

Příspěvek byl publikován 19.9. 2023