Poznání inspirativního tvůrce

Naše úspěšná spolupráce s nadačním fondem Pramen pokračuje i v letošním školním roce. Dne 21. 9. mezi naše studenty oboru Specialista informačních procesů a Specialista v oblasti knižní kultury zavítal Lukáš Csicsely, prozaik a scénárista, který v Luhačovicích byl na rezidenčním pobytu. Dal nám možnost nahlédnout do zákulisí české kinematografie, kde z filmu se stává produkt a producenti sází na jistotu.
Šetří se na scénáristech a na úrovni vznikajících filmů je to znát. V knižní produkci cílí autoři na cílovou skupinu ženy 40 – 60 let, muži čtou méně. Dříve bylo důležité mít originální provokativní myšlenky. Dnes se uvažuje marketingově, důležitá je prodejnost knihy.
Zajímavé bylo povídání o vzniku komiksu Jágr, legenda. Lukáš Csicsely píše také pro děti a přečetl nám ukázky z knih Báchrobky, Metamorfózky.
Také jsme viděli krátký film Rituály, který získal Českého lva a na závěr jsme si povídali také o filmu Kdyby radši hořelo, kde se podílel na scénáři. Setkání s tvůrčím a osobitým autorem nás obohacuje a rozšiřuje náš rozhled v kulturním světě.

Příspěvek byl publikován 3.10. 2023