Postřehy ze stáže na Súkromné škole umeleckého priemyslu Hodruša-Hámre

Pondělí 2. 10. 2023

Den byl zahájen přednáškou pana ředitele, který nám představil školu, její historii a uvedl nás do základů a historie kovorytectví. Poté jsme se přesunuli do dílen, kde jsme byli seznámeni s bezpečností na pracovišti a prací s kovoryteckými nástroji. 

Začali jsme s vybrušováním rydel, která se zhotovují ze zakaleného polotovaru od firmy BÖHLER. 

Do konce směny jsme zkoušeli rýt za pomocí rydla do hliníku jednoduché linie a tvary. Den jsme zakončili procházkou okolo odkalovací nádrže, kde se zachycuje a čistí voda z dolů.

Úterý 3. 10. 2023

Dokončili jsme rytí do hliníku a začali s rytím jednoduchých obrazců do mědi. Její větší tvrdost nám umožňovala lépe kontrolovat rydlo a zkvalitnit čistotu rytého obrazu. Po výtečných karbanátcích s bramborem jsme jeli na výlet do Bánské Štvanice, kde jsme učinili krásný výšlap na Banskoštiavnickou kalvárii –  soubor 22 samostatných sakrálních staveb. Poté jsme si prošli krásné historické centrum Banské Štiavnice. 

Středa 4. 10. 2023

Dokončili jsme rytí obrazců do mědi a vybrušovali jsme dláta, která nám umožňovala mnohem snadnější rytí složitějších obrazců do oceli. Vytvářeli jsme také návrhy pro další rytiny. Po obědě jsme navštívili zlatnické a kovářské dílny školy. Odpoledne jsme oslavili narozeniny nejmladšího účastníka Daniela Kosa.

Čtvrtek 5. 10. 2023

Zkoušeli jsme složitější ocelorytiny tentokrát s motivy zvířat jako např. lev, vlk, muflon, orel a liška. Po náročném dni na dílnách jsme si udělali krátkou procházku po zdejší krásné přírodě. 

Pátek 6. 10. 2023

Po dokončení ocelorytin zvířat jsme se vrhli na nejsložitější práci rytce, rytí ryteckého písma. Pro některé to bylo namáhavé, ale i tak jsme se nevzdali a přes všechny potíže dokončili rytinu. Ve volných chvílích jsme konzultovali s mistrem a panem ředitelem návrhy na závěrečnou práci z našeho vzdělávacího pobytu.

Za těch pár dni jsme se toho hodně naučili a těšíme se na to, co dalšího se ještě naučíme.

Libor Buryan, Martin Hovora, Miloš Průdek  (4.U),
Daniel Kos, Tomáš Vrožina, Martin Chuděj (3.U)


 



Příspěvek byl publikován 9.10. 2023