Designblok 2023 – Odborná exkurze pro keramičky 1. ročníku

Největší svátek designu střední a východní Evropy probíhal v Praze ve dnech 4. – 8. října 2023, kam se také vydaly žákyně třídy 1.U, oboru Uměleckořemeslné zpracování keramiky se svými učitelkami odborného výcviku Janou Rosinovou a Markétou Halbichovou. Spolu s námi cestovali do hlavního města také žáci třetího ročníku uměleckých řemesel za doprovodu paní učitelky Kateřiny Mikešové. V centru města jsme se setkali se čtvrtým ročníkem uměleckých řemesel, který ve stejné době absolvoval třídenní odbornou exkurzi v Praze pod vedením učitelů Jiřího Vápa a Lubomíra Kacálka.

    V tomto silném zastoupení naší školy jsme navštívili nejprve Uměleckoprůmyslové museum v Praze jako jedno z míst, kde se tradičně konal i letošní Designblok. Společně jsme prošli jednotlivé stánky, kde přední designéři představovali svou tvorbu, v níž kombinují tradiční řemesla, inovativní přístupy i nejvyšší estetické standardy. I když se náš zájem soustředil především na porcelán a keramiku, velmi nás zaujala samostatná výstava věnovaná osobnosti současného nizozemského designu Ineke Hans, která zde představila vůbec první nizozemskou zálohovanou židli v projektu REX. Také jsme navštívili i stálou expozici muzea Art, Life.

    Po té jsme se přesunuli do Veletržního paláce, v jehož prostorech se v rámci Designbloku prezentovaly novinky českého i mezinárodního designu. Mezi instalacemi vystavujících jsme měli možnost narazit také na studio, kde studenti z FUD UJEP Ústí nad Labem z ateliéru Designu a keramiky nabídli našim prvákům možnost nahlédnout do jejich tvorby a přiblížili jim možnosti studia na VŠ, kde se mohou nejen dotknout materiálu, inspirovat se řemeslem, ale také pochopit klasické techniky (kresba, modelace) a osvojit si digitální 2D i 3D technologie a funkční metody designu. Učí se i komunikovat s výrobci, producenty, kurátory, galeriemi.

   Tímto byly naše časové možnosti vyčerpány a nadšeny, plny zážitků a motivace jsme se odebraly na cestu zpět. Na odborném výcviku jsme následující den dlouze diskutovaly o všem, co nás zaujalo. Jsme moc rády, že jsme měly možnost vycestovat v rámci naší školy do Prahy a zažít tuto neopakovatelnou atmosféru.

Příspěvek byl publikován 9.10. 2023