Designblok 2023

Návštěva Designbloku a Prahy dokáže být pro vnímavého člověka přínosným zážitkem. Může totiž na vlastní oči pozorovat a vnímat koncepty, které v konvenční tvorbě nenajde.
Prostředí Prahy uceluje tento dojem a dává mu zajímavou atmosféru. Jak popsal trefně jeden spolužák: ,,Je to velký chaos“. Doplnil jsem ho, že je to chaos plný příležitostí. Příležitostí pozorovat zajímavé dění, ať už soukromé, veřejné, nebo kulturní.
Designblok se pro studenta stává příležitostí vidět znázornění transformace v ozdobách na vánoční strom, cítit iluzi těžkopádnosti v lehkém materiálu, nebo dává mysli možnost nekonečné obrazotvornosti v rozbitém panelu skla. Všechny tyto projekty jsou takovou hrou, kterou tvoří designér, který pracuje s naší myslí.
S myšlenkou spousty prací souhlasit nemusíme. Je mi upřímně i sympatické, že u většiny objektů nebyl popis, který by stavěl hranice mysli. Ta tak může na význam sama přijít a cítit ho, nebo může vytvořit úplně nové pojetí k už hotovému fyzickému objektu. Tato tvorba nového smyslu může být ale samozřejmě i škodlivá, vzhledem k rozmanitosti objektů.

Marek Čumíček

 

Příspěvek byl publikován 11.10. 2023