Erasmus+ – kovorytecká stáž na Slovensku

Termín konání  stáže:  1. 10. – 13. 10. 2023

Stáž probíhala na půdě Súkromné školy umeleckého priemyslu v obci Hodruša – Hámre. Ta se nachází v krásném hornatém prostředí středního Slovenska.

Po celou dobu kovoryteckého kurzu nám byl lektorem RNDr. Peter Michálik, ředitel školy.

Na kurzu jsme se naučili, jak a z čeho si zhotovit nástroje pro rytí do kovů. Jednalo se o kovorytecká rydla a sekáče, s kterými jsme dál pracovali. V úvodu jsme byli seznámeni s historií školy a obce Hodruša – Hámre. Osvojili jsme si základní technické dovednosti ryteckého řemesla. Vyzkoušeli jsme si rytí do hliníku, mědi  a oceli.

Naučili jsme si zhotovovat a přenášet návrhy na kovovou desku. Proběhl nácvik rytí jednoduchých čar, linek, ornamentů, písma, či obrázků dle vlastního návrhu.

Kurz byl úspěšně zakončen výrobou mědirytu, z něj byl následně zhotoven tisk na ruční papír. Tisk z mědirytu je grafická technika tisku z hloubky, kdy tiskařská barva zůstává ve vyryté drážce obrazu. Ten se následně za pomocí tiskařského lisu tiskne na papír.

Během stáže jsme ale měli také možnost zhlédnout spoustu pěkných a zajímavých míst. Navštívili jsme historické město Banská Štiavnica nebo královské město Kremnica. Studenti měli možnost navštívit zdejší mincovnu, která byla založená již v r. 1328.

V obci Hodruša – Hámre, jsme navštívili dílnu uměleckého kováře Mariana Volontiera.

O víkendu jsme si udělali výlet s 15 km procházkou po naučné báňské stezce okolo obce Nová Baňa.

Žáci také navštívili muzeum hornictví s možností vidět i důl Starovšechsvatých v obci Hodruša – Hámre. V oblasti je mnoho technických, přírodních, ale i kulturně-historických míst, které rozhodně stojí za zhlédnutí.

Nakonec bych chtěl poděkovat nejen všem našim žákům za hezkou reprezentaci školy, ale také všem lektorům a zaměstnancům SŠUP Hodruša-Hámre, kteří se nám po celou dobu vzorně věnovali.

UOV Petr Čech

 

Příspěvek byl publikován 20.10. 2023