Druhý týden stáže na Slovensku

Sobota 7.10.2023
Tento den jsme pojali ve sportovním duchu, na programu byla turistika. Cílem našeho výšlapu byla rozhledna Háj a Nová Baňa.
Počasí bylo krásné. Procházka po naučné stezce vedla okolo historických důlních větracích šachet a pokračovala lesem až k vrcholu vyhlídky na rozhledně Háj. Poté, co jsme se pokochali krásným výhledem, jsme se vydali do nedalekého kamenolomu.  Cesta dále pokračovala lesní stezkou na poutní místo s kapličkou Zvonička. Naši „procházku“ jsme zakončili v Nové Baňi. Celý okruh byl dlouhý 15km.

Neděle 8. 10. 2023
Neděle byla odpočinková, pracovali jsme hlavně na návrhu pro naši závěrečnou práci.

Pondělí 9. 10. 2023
Dopoledne jsme strávili přípravou měděné desky na závěrečnou práci – broušení a leštění desky před nanášením oxidu zinku.
Odpoledne nás čekal výlet do královského města Kremnica spojený s  exkurzí do zdejší mincovny. Ta byla založena králem Karlem I. Robertem roku 1328. Mincovna patří mezi světovou špičku. Brzy bude slavit 700 let nepřetržitého provozu.

Úterý 10.10.2023
Dopoledne jsme opět pracovali na naší závěrečné práci. Na měděné desky jsme nanášeli damarový lak a zinkovou bělobu (oxidu zinku). Následně jsme překreslovali vlastní návrh na pauzovací papír a přenesli jej na desku. Odpoledne jsme měli možnost setkat se s uměleckým kovářem Marianem Volontierem, který působí přímo v obci Hodruša-Hámre, prohlédnout si jeho tvorbu a dílnu.
Později jsme stihli navštívit ještě důl Starovšesvatých a muzeum hornin a hornictví.

Středa 11.10.2023
Dopoledne jsme ryli a sekali závěrečnou práci – mědirytinu, odpoledne se připravovali na obhajobu naší práce.

Čtvrtek 12.10.2023
Ve čtvrtek nás čekal tisk závěrečných prací,  odpoledne opět příprava závěrečné zprávy a příprava na obhajobu závěrečné práce.

Pátek 13.10.2023
Úspěšnou obhajobou závěrečné práce a prezentací výtisků z mědirytiny naše stáž na Slovensku bohužel skončila. Nezbývalo, než vyrazit domů.

Tomáš Vrožina, Martin Chuděj, Daniel Kos


 

 

Příspěvek byl publikován 18.10. 2023