Pozvánka do muzea

Dovolujeme si Vás pozvat na výstavu „Poklady skryté v podzemí Karpat“ . Výstavu můžete vidět v Muzeu Jihovýchodní Moravy ve Zlíně od 17.3. až do 24.9.2023 (budova 14 Baťova institutu). 

Výstava návštěvníkům představuje geologickou minulost oblasti i mineralogickou současnost s řadou ukázek z depozitáře. Ne jednoho návštěvníka překvapí paleontologické nálezy ze štěrkových náplav řeky Moravy, barevné révaity z Ostrožské Nové Vsi i jaspisy z Dřevohostic, jantary ze Študlova, pestré porcelanity z Bučníku a řada dalších mineralogických perliček Zlínského kraje. 

Na  výstavě si také můžete prohlédnout kovaný meč a kopí s damascénskou čepelí, který je vyrobený na našich školních dílnách v Luhačovicích. Na základě zadání z Muzea JVM tento mistrovský kus vyrobil učitel odborného výcviku Petr Čech se svým žákem Liborem Buryanem – studentem třetího ročníku oboru Design a zpracování kovů.
Předlohou této repliky meče byl historický nález z 13. století, který byl nalezen v katastru obce Boskovice.
Zajímavostí je to, že v čepeli meče a kopí je zakovaný materiál z experimentální tavby železné rudy na hradu v Malenovicích ze září 2022. Tato tavba probíhala „po staru“ – v šachtové peci. V rámci vynikající spolupráce s Muzeem JVM se naše škola na této výjimečné a zajímavé akci také tradičně podílí. 

Určitě se přijďte podívat!

Příspěvek byl publikován 31.3. 2023