Konečně můžeme znovu cestovat!

 

A využíváme toho plnými doušky:            

Krásná jako kvítka na modranském džbánku
Takto poeticky se o modranské keramice zmiňuje Jaroslav Seifert. Nejen on patřil mezi její obdivovatele. Modranská majolika s bílou glazurou, která je bohatě dekorovaná především květinovými motivy, je součástí slovenské kulturní historie již několik  staletí. Od roku 2017 je zapsaná v Reprezentativním seznamu nehmotného kulturního dědictví Slovenska. Jednotlivé vzory si keramičtí mistři předávají z generace na generaci, přičemž každý kus je ručně vyroben a dekorován. Je tak unikátním dílem, který nese rukopis svého tvůrce.
Jedinečnou možnost seznámit se s celým procesem výroby a vyzkoušet si přeměnu obyčejné hlíny v originální dílo mělo díky projektu Erasmus+ (2019-1-CZ01-KA102-060071) postupně 8 studentů oboru Design a tvorba keramiky, kteří strávili na jaře dva týdny přímo v keramické dílně v Modre na Slovensku.

Okouzlujících BENÁTEK s návštěvou Sea Life, Verony a Lago di Garda 
si užilo 54 žáků s pedagogickým doprovodem v dubnových dnech.  
A již jsme koupili 15 letenek s odletem do Portugalska dne 29. května pro 12 žáků oborů Management a marketingové komunikace, Informační služby a Kuchař-číšník na třítýdenní mobility, pro 2 žáky na celkem 92 dnů a 1 doprovodnou osobu – pedagoga. V městě Barcelos se budou stážisté odborně vzdělávat v rámci projektu Než se usadím, chci trochu poznat svět (2020-1-CZ01-KA116-077099).
A aby toho nebylo málo, tak 4 vyučující vyrazí na kurzy v odborné angličtině a CLIL v době letních prázdnin na Maltu (projekt Nové metody ve výuce, 2020-1-CZ01-KA102-077043).

 Výhledově na podzim čeká naše současné i budoucí studenty znovu Portugalsko a tentokrát i Slovinsko…

Tyto možnosti máme díky tomu, že Střední odborná škola Luhačovice je držitelem Akreditace Erasmus+ v oblasti odborného vzdělávání, což umožňuje pravidelně realizovat zahraniční výjezdy až do roku 2027.

 Ing. Jana Šuráňová, ředitelka školy

 

 

Příspěvek byl publikován 28.4. 2022