První týden na stáži v Litvě – aktualizováno!

Ano, konečně už začaly probíhat stáže, a to konkrétně 3. běh projektu “Unikátní svět dřeva”  v termínu 4. 9. – 1. 10. v Kaunasu.

Tentokrát se týká 5 studentů a 1 studentky 2. a 3. ročníků oboru Design a zpracování dřeva, kteří odjeli obdivovat um litevských řezbářů a poznávat kulturní zajímavosti a kulinářské speciality této nádherné pobaltské země.

Zřejmě z nich velcí literáti nebudou, ale dle přiložených fotografií jim jde práce od ruky a očividně jim i chutná….

TAK UŽ I ČLÁNEK Z LITVY
Po delší odmlce způsobené pandemií Covid – 19 jsme opět vyrazili v rámci projektu Erasmus+ do Litvy na odbornou školu v městě Kaunas.

Hned při příjezdu na letiště ve Vídni nás přivítal ranní úsvit slunce a příjemné letadlo společnosti Ryanair – Lauda. Po příletu do hlavního města Litvy Vilniusu jsme si lehce oddychli.

Pak už nás čekal převoz do Kaunasu a na ubytování do chatky v areálu školy.

Druhý den byla prohlídka prostor školy, jež je víceoborová, podobně jako ta naše. Samotné dílny truhlářů jsou, co by kamenem dohodil, a tak nám tady vlastně vůbec nic nechybí.

Ze začátku sice byly jisté technické problémy, ale ty se rychle a úspěšně odstranily. S panem učitelem Kacálkem jsme se vehementně pustili do tvorby lidových dřevěných lžic, jež jsme vyřezávali z masivního dřeva (olše).

Výrobky jsme obohatili o ornamenty vrubořezu, tak často používané v lidové litevské architektuře.

V prostorech moderních dílen můžeme zároveň vidět i propracované technologie zpracování dřeva, materiálů na bázi dřeva včetně následného zužitkování vznikajícího odpadu.

 

 

 

Příspěvek byl publikován 9.9. 2021