Ve čtvrtek 24. dubna jsme se účastnili kurzu čepování piva, který byl uspořádán v rámci výuky odborného výcviku oborů gastro. Pan Roman Šolc z Plzeňského Prazdroje přijel i se svým kolegou a společně jsme se setkali v pivnici u Suchánků. Zde byly pro náš kurz podmínky přímo autentické a my už se těšili na pořádně orosený půllitr zlatavého moku.
V první části jsme se dozvěděli něco z historie piva, která sahá do doby až 6 000 let př.n.l.
Pro Egypťany bylo pivo bezpečnější než voda, používali ho jako platidlo i jako základ pro medicínu. Výrobní postup si dokonce vyobrazili na stěnách pyramid.
Do výrobního postupu zasvětili lektoři i nás. Celým kurzem nás provázelo mnoho zajímavých faktů a dokonce i několik testů v podobě kvízu.
Ve druhé části kurzu jsme se všichni přesunuli za výčep. Zde nám bylo ukázáno, jak důležité je čisté, mokré a dobře vychlazené sklo. Novinky v čepování otočným kohoutem jsme si rádi vyzkoušeli a naučili se točit najedenkrát hladinku, šnyt, mlíko a čochtan.
Dozvěděli jsme se proč už „čepice“ není trendy a co si nyní zákazníci přejí.
P.S. ………. v celém kurzu jsme pracovali s nealkoholickým pivem.







