Divadelní představení Klára 3847 aneb Příliš mnoho hvězd

Psal se 31. říjen 2023 a studenti tříd 2.M a 3.K se na osmou hodinu ranní vydali do Uherského Brodu, kde už na ně čekaly paní učitelky Popelková a Sęková. Jak bylo už dopředu avizováno, obě třídy po společném setkání vyrazily směrem z náměstí do uherskobrodského Domu kultury, tam pro ně totiž bylo přichystáno divadelní představení Klára 3847 aneb Příliš mnoho hvězd z pera Lenky Lavičkové, která společně se svými kolegy z litvínovského divadla celou divadelní hru odehrála.
Představení vypráví příběh mladé židovské dívky Kláry Brodyové a přenáší nás do třicátých let dvacátého století, kdy v Evropě začíná zuřit druhá světová válka a nacistická nadvláda. Dozvídáme se o nepřibarvených a skutečných událostech, které musela Klára Brodyová přetrpět v koncentračním táboře v Osvětimi. Větší a osobní rozměr tomuto příběhu dodává i fakt, že hlavní herečka Lenka Lavičková je vnučka Kláry Brodyové a svou babičku si v tomto představení zahrála právě ona.
Není podiv, že nás celá hra velmi zasáhla, zvlášť když válečné konflikty probíhají po celém světě, všude kolem nás. A proto budu jen parafrázovat větu, kterou na začátku představení řekla herečka Jana Galinová: Nikdy si nemyslete, že jakákoliv válka se vás netýká.
Vít Zbranek, 3.K

Příspěvek byl publikován 8.11. 2023