Orel mořský a jeho cesta do KOVOZOO – skvělá práce našeho učitele odborného výcviku Petra Čecha

Náš vyučující odborného výcviku oboru Uměleckořemeslné zpracování kovů se i ve svém volném čase věnuje kovařině, z čehož máme pochopitelně radost. Jeho zapálení se projevuje i při práci se studenty, kterým má co předávat. O budoucnost našich absolventů se pod vedením takovýchto vyučujících opravdu nemusíme bát.

A co nám Petr Čech o své práci napsal?:

„Dovolte mi představit Vám moji práci, kterou jsem zhotovil ve svém volném čase a sám. Práce byla vytvořena v ATELIÉRU SOUSEDÍK u Vojty Sousedíka, jež celou práci také zaštiťoval. Dílo pak bylo vytvořené pro firmu REC GROUP s.r.o. ( KOVOZOO ) ve Starém Městě u Uherského Hradiště.

Zadání znělo „Orel Mořský‘‘…. Nejdříve jsem si nakreslil návrh, anatomické studie, skicu a zhotovil koncept celého díla, které  později prošlo konzultací, připomínkovým řízením a stanovením zadání
k technickým a konstrukčním požadavkům na dílo.

Následovalo představení konečné podoby díla a schválení od ředitelství firmy REC GROUP s.r.o.

Orel se jmenuje FILIP, jméno dostal po mém synovci Filípkovi, který byl čerstvě narozeným synem mého nejmladšího bratra.

Celé dílo váží 480 kg, rozpětí křídel je 2,3 m a práce zabrala 333 hodin. Nejdříve jsem musel zhotovit nosný skelet zvířete, podle skici 1:1, ten se již tvoří v  prostoru a s ohledem na správnou anatomickou stavbu zvířete. Za materiál pro nosnou kostru jsem volil betonářskou ocel tzv. roxor různého průřezu.

Dále materiál na křídla a tělo dravce byl válcovaný plech o tloušťce 1,5 mm, 2 a 3 mm. Některé části byly zhotoveny z recyklovaných komponentů, surovin ze šrotu, místního KOVOSTEELU. Spoustu dílů bylo zpracováno tzv. volným kováním, kdy se materiál nahříval na kovací teplotu a dále ručně koval do finálního tvaru.

Řemeslník musí zhotovovat všechny dané komponenty již v prostoru. Ty jsou tvarované za studena, ale i za tepla, kováním a tepáním jednotlivých částí. Později se na kostru díly přidávají a navzájem překrývají, tak aby nebyly vidět spoje. S kostrou se spojují za pomocí technologie svařování v ochranné atmosféře, svářecím aparátem.

Práci na díle jsem si užil a doufám, že se Vám a návštěvníkům KOVOZOO bude výsledek mé práce líbit.

Dílo dnes můžete najít v areálu KOVOZOO, kde je vystaveno v interiéru kongresového centra u recepce a vstupu do jídelny.
Když se rozhodnete KOVOZOO navštívit ve volném čase, tak se možná i potkáme.

Váš Petr Čech“


Pane učiteli díky za tvoji práci a zviditelnění naší školy!

Příspěvek byl publikován 27.9. 2023