Míšeňský porcelán

Odborná exkurze žáků oboru Uměleckořemeslné zpracování keramiky

Ve dnech 12. 6. – 14. 6. 2023 se naše skupina keramiků složená z žáků 1. – 3. ročníku a pedagogického doprovodu Jiřího Vápa, Jany Rosinové a Markéty Halbichové zúčastnila třídenní odborné exkurze zaměřené na porcelán a jeho výrobu. Naše cesta vlakem směřovala do Prahy, kde jsme si prohlédli historické centrum Starého města pražského a následně jsme navštívili nově otevřenou expozici Národního muzea, která nám dala nahlédnout nejen do různých etap našich dějin, ale i do světa zvířat a minerálů. Po té jsme se přesunuli vlakem do Ústí nad Labem a následně do našeho stanoviště – Českoněmeckého kulturního centra v Řehlovicích, kde nás velmi mile přijala paní Mgrart. Lenka Holíková, keramička, galeristka a majitelka tohoto komplexu v jedné osobě. Tady jsme měli zajištěn nocleh.

    Našim hlavním cílem byla návštěva míšeňské manufaktury, kde jsme absolvovali exkurzi v ukázkových dílnách. Měli jsme možnost zažít nefalšovanou rukodělnou výrobu a seznámit se s nejdůležitějšími pracovními kroky od zatáčení hrnků do forem přes bosírování porcelánových figurek až po malování porcelánu jak podglazurní, tak i na glazuru. Ukázka byla doplněna výkladem v českém jazyce a tak jsme se dozvěděli spoustu zajímavých informací. Zkušení řemeslníci si nechali rádi nahlédnout přes rameno, tak jsme měli komplexní zážitek a očarováni dechberoucím míšeňským světem porcelánu jsme se přemístili vlakem do Drážďan.

    V Drážďanech jsme navštívili jednu z nejproslulejších barokních staveb Saska a současně nejnavštěvovanější památku Drážďan Zwinnger. Tento zámek se zahradami se nachází v centru města vedle proslulé Semperovy opery a katedrály na Operním náměstí. Jedná se o několik barokních pavilonů a zahrad, které jsou propojeny a tvoří tak ohromný komplex. Naše časové možnosti nám dovolily zaměřit se na tu část, kde se nachází jedna z největších sbírek porcelánu na světě.

   Po návratu do Řehlovic jsme u ohně dlouho do večera debatovali o všem, co jsme měli možnost vidět a zažít. Lenka nás provedla jednotlivými objekty keramického centra – starou barokní sýpkou, chlévy i pivovarem. Ty v současné době slouží jako galerie, kovárna a zázemí pro umělecká symposia a jsou upraveny pro možnosti ubytování výtvarníků a letní kuchyně. Ráno jsme se posilnili chlebem s máslem a několika druhy výborných domácích marmelád a vypravili se na dlouhou cestu zpět. V tomto školním roce jsme měli možnost navštívit dvě nejstarší porcelánky Augarten ve Vídni i manufakturu v Míšni. Kolektiv stmelený stejnými zájmy, krásnými zážitky a novými poznatky těšící se na nová dobrodružství…?

Příspěvek byl publikován 22.6. 2023