Přípravná cesta na „PODPATEK“ – JIH ITÁLIE

V minulém týdnu jsem navštívila nového partnera pro projekty Erasmus+, a to organizaci
cultura e dintorni v malebném městečku Martina Franca v oblasti Apulia.
Cílem bylo naplánovat mobility žáků na červen 2024 pro gastronomické obory (Kuchař – číšník, Kuchař – kuchařka, Číšník – servírka), studijní obory Management a marketingové komunikace a Informační služby (Specialista v oblasti knižní kultury, Specialista informačních procesů).
Odjížděla jsem z Luhačovic trochu rozpačitě, protože z Itálie jsem znala pouze jeho severní část, dále Řím, Neapol a Palermo, tzn. oblasti s „pravou“ italskou atmosférou.
Byla jsem však příjemně překvapená, mentalita lidí je zde odlišná, všude jsem se setkala s příjemnými lidmi, s precizností (až na nepořádek u silnic), tolerancí a snahou pomoci. Dokonce i na silnici mi dávali řidiči přednost i tam, kde nemuseli, žádné typické ťukání do čela a troubení.

Oblast Apulia je bezpečná, prosluněná, plná vinné révy, oliv, dobrého jídla a historických památek. Ve srovnání severu s jihem zřejmě ne tak bohatá a tolik zasažená průmyslem a turismem, i když i toto se mění. Návštěvníky láká 400 km pobřeží a památky UNESCO (Alberobello – domečky Trulli, Castel del Monte – nejslavnější hrad postavený v době vrcholného středověku, Sassi ve městě Matera v kraji Basilicata, národní park a Santuario di San Michele Arcangelo na poloostrově Gargano, Castel Fiorentino)

Apulia je oblastí, kde je čemu se naučit, jak v oborech vyučovaných na naší škole, tak také pro život.

JIŽ NYNÍ SE MÁME NA CO TĚŠIT!!!

Jana Šuráňová, ředitelka školy


Příspěvek byl publikován 4.5. 2023