Přejeme krásný den z Malty!

Zatím tu ještě všichni žijeme, a proto vám přinášíme zprávy z pracoviště knihovníků.

Tři z nás našli své umístění v Národní bibliografické kanceláři ve městě Floriana, které leží hned vedle hlavního města Malty, Valletta. Náplní naší práce v této instituci je například katalogizace nově příchozích knih či kontrola výskytů obrázků na webu maltských knihoven a jejich pozdější doplňování pomocí skeneru. Jsme velmi rádi, že pracujeme v kolektivu znalých a milých spolupracovníků, jež nám naši praxi velmi zpříjemňují, například svým zájmem i o Českou republiku a český jazyk.
Zbylí dva z naší pětice našli uplatnění v Národním archivu Malty ve městě Rabat. Zde vykonáváme obdobnou práci, jako naše kolegyně ve Florianě – pomocí nejzákladnějšího katalogizování fondu v počítačových programech se učíme pracovat se starými dokumenty či knížkami různého data, a tím se seznamujeme se všemi náležitostmi svazků, jež v archivu můžeme nalézt.

Nikdo z nás nezapomíná na další prozkoumávání Malty. V sobotu jsme si zajeli do bývalého hlavního města Malty se jménem Mdina, kde jsme navštívili maltskou chloubu – mdinské sklárny. Odpoledne byl čas i na poznání uliček celého města, přezdívaného jako tiché město.
Neděle byla ve znamení volného programu, takže se naše skupinka rozdělila. První část navštívila Popeye Village – slavné místo, kde se natáčely záběry do filmu o Pepkovi námořníkovi. Druhá část naopak s paní učitelkou jela na nejznámější pláž na Maltě – Golden Bay. Tam jsme se všichni odpoledne setkali a zahráli si volejbal, a ti odvážnější z nás i skočili do moře.

I tento týden byl velmi pestrý a těšíme se na poslední zážitky zbylých dnů, jež zde ještě bezesporu prožijeme.

Blanka Balážová, Eliška Blechová, Hermína Furmánková, Vít Zbranek, Kateřina Zrínyová

 

Příspěvek byl publikován 27.4. 2023