První týden mobilit Erasmus+ v Modre

Jsme první skupina keramiků, která měla tento rok příležitost se znovu podívat do překrásného městečka Modra na Slovensku, které je městem vína a především sídlem slovenské lidové majoliky. Týden je za námi, a tak bychom se s Vámi rádi podělili o to, co jsme spolu všechno zažili a co nového se naučili. 

Příjezdový den jsme započali procházkou po Modre a zakončili slavnostní večeří v místní restauraci.

První den v práci nás čekala prohlídka celkového provozu a samozřejmě i vřelé přivítání známých mistrů malířů a točířů. Byl pro nás připraven i vstupní workshop, kde jsme si připomněli malování do syrové glazury.

Následující den jsme zahájili exkurzí v Galerii Ignáce Byzmayera, kde jsme načerpali inspiraci a ducha přítomné historie tradiční majolikové keramiky pro následující týden, který strávíme v malérně. Kromě stálé expozice jsme se pokochali i vystavenými díly ze sympózia majoliky spolupracující s norskou keramickou školou. 

Po přesunu do majoliky jsme odlévali do sádrových forem a naučili jsme se i na zatáčecím kruhu. V retušovně jsme začišťovali odlévané výrobky a vyzkoušeli si vypichovací dekorativní techniku na zatočených talířcích. 

Po zbytek týdne jsme točili a obtáčeli se zkušeným točířem Oliverem. Myslíme si, že díky jeho dlouholeté praxi a neuvěřitelné zručnosti jsme načerpali nové zkušenosti v technice točení.  Stihli jsme si i vyzkoušet zpracovat hlínu ve velkém odvzdušňovacím šnekovém lisu. Jelikož nás čeká v příštím týdnu pobyt na malérně, museli jsme si připravit výrobky a naglazovat je do tradiční bílé glazury. 

O víkendu jsme navštívili hrad Děvín a samozřejmě i hlavní město Bratislavu. Prošli jsme si památnou část starého města a vystoupali i k bratislavskému hradu. Narozeninový den Anetky jsme oslavili v japonské restauraci v centru města. 

Volný čas přes týden jsme trávili procházkami, návštěvami místních kaváren a památných míst tohoto kouzelného města. Středeční hezké počasí jsme využili k pobytu na vyhlídce Kalvárie mezi vinnými sady nad městem. Zde jsme si uspořádali duhový piknik a sledovali krásný západ slunce.

Každopádně jsme velmi nadšení z nových zkušeností, které nám mistři majoliky předali a i z míst, která jsme mohli poznat. Už se moc těšíme na další týden, kdy se budeme moci vyřádit se štětcem v ruce.

 


 

Příspěvek byl publikován 28.2. 2023