Darování krve

Skupina žáků ze 4. U se v úterý 17. 1. 2023 vydala do Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně na bezplatné darování krve.

Po příchodu do nemocnice bylo nutné vyplnit podrobný dotazník, který jsme dostali od milého personálu transfúzního oddělení.

Poté následoval odběr kontrolního vzorku krve k základnímu vyšetření.

Do čekárny za námi přišla paní z marketingového oddělení nemocnice, aby nám poděkovala za to, že jsme přijeli darovat krev, udělala s námi krátký rozhovor pro facebookovou stránku zlínských dárců a předala nám vitamíny a reklamní předměty nemocnice.

Pak jsme dostali pohoštění v podobě čaje a bílého pečiva.

Po chvíli čekaní jsme byli zavoláni na samotný odběr krve, kde nám bylo odebráno půl litru krve. Odběr nebyl nijak bolestivý, trval zhruba 10 minut a po celou dobu si s námi personál přátelsky povídal.

Po odběru nás čekala další svačinka, tentokrát už džus a sladkosti bez omezení množství.

Naše pouť skončila v nemocniční jídelně, kde pro nás byly ve speciální místnosti připraveny bohaté švédské stoly jako poděkovaní od nemocnice za darování krve.

Dalším bonusem, který určitě využijeme, je zajímavý finanční příspěvek zdravotní pojišťovny na sportovní nebo relaxační aktivity.

Tento odběr byl náš první, ale určitě ne poslední. Při příští návštěvě se dozvíme svoji krevní skupinu a hlavně pomůžeme dobré věci, protože nikdo z nás neví, kdy bude krev sám potřebovat.

 

Martin Hovora, Miloš Průdek, 4. U

 

Příspěvek byl publikován 23.1. 2023