Dušan Samo Jurkovič „známý a neznámý“

Dne 22. 11. 2022 jsme se žáky 1. a 3. ročníků uměleckých řemesel navštívili výstavu tvorby významného slovenského architekta Dušana S. Jurkoviče v MUZEU LUHAČOVICKÉHO ZÁLESÍ.

Působil i v Čechách a na Moravě a s Luhačovicemi je spojován v mnoha realizacích dobových staveb a vybaveních lázeňských domů. Celá prohlídka byla komentovaná paní Psotovou, jež zaujatě všem přítomným vyprávěla nejen o tvorbě Jurkoviče obecně, ale přidávala i nejrůznější postřehy z historie dnes již neexistujících staveb. Vše se neslo v pohodovém duchu úterního odpoledne.

Velkým středobodem celé výstavy je i navrhovaný nábytek architekta D. Jurkoviče pro mnohé stavby, a to nejen v Luhačovicích. Součástí je i virtuální prohlídka Luhačovic, jak si je na začátku 20. století představoval architekt Dušan Jurkovič při komplexním návrhu jednotlivých staveb.

Mimořádně nás těší již pětiletá spolupráce s muzeem a osobní podíl naší školy na realizaci replik zde vystavovaného nábytku. Žáci pod vedením učitelů postupně vypracovali a materiálně ztvárnili nádherné židle, sedačky a křesílka z nejrůznějších koutů České republiky, lázně Luhačovice nevyjímaje.

Kurátorka a ředitelka muzea PhDr. Petráková Blanka si tak pochvaluje velmi plodnou a smysluplnou spolupráci naší školy s veřejným sektorem.

Škola se na veřejnost projevuje jako neodmyslitelné pojítko mezi kulturněhistorickou minulostí a dnešním pohledem na architekturu a interiér.

V této spolupráci nadále pokračujeme, současní i budoucí studenti tak můžou svým umem přispět k zachování tradičního pohledu na tolik oblíbený materiál – dřevo.

Za SOŠ Luhačovice ing. Lubomír Kacálek, učitel

Příspěvek byl publikován 23.11. 2022