Hvězda inkoustu

Naše studentka 1. ročníku oboru Specialista v oblasti knižní kultury Blanka Balážová se zúčastnila 6. ročníku literární soutěže Hvězda inkoustu na téma „Královská fantasy“, kterou pořádá Albatros Media a.s. (bývalý Fragment) a je určena pro young adult čtenáře. 

Královská fantasy  dovoluje autorovi zasadit příběh do smyšleného království a děj se většinou točí kolem problematiky královského dvora. Častým prvkem těchto knih je romantická linka, intriky v královské rodině, skrytý následník/následnice trůnu, boj o moc a korunu.  

Splnění podmínek soutěže je náročné, rozsah práce musí být minimálně 80 normostran (maximálně 250 normostran) a musí splňovat zadané téma. Takže je to obrovský kus práce, vzhledem k tomu, že na normostraně je 30 řádků a 60 úhozů na řádku a  tím pádem 80 stran znamená minimálně 144 000 znaků!

Naše studentka se „na bednu“ nedostala, ale přesto jí za účast v soutěži děkuji a věřím, že v dalších ročnících to bude určitě jen a jen lepší!

Jana Šuráňová, ředitelka školy
_____________________________________________________________________________________

A jaké jsou její pocity?

Takže, protože jsem si řekla, že asi nemám dost práce, rozhodla jsem se zúčastnit se Hvězdy inkoustu za rok 2021, kterou pořádalo nakladatelství Fragment.

A co je Hvězda inkoustu? Je to literární soutěž, kde nesoutěžíte jen s povídkami, ale celými příběhy o rozsahu minimálně 80 normostran. Téma roku byla královská fantasy a rukopisy měly být v nakladatelství do 10. ledna 2022.

A já, která dělám všechno, ale naprosto všechno, úplně na poslední chvíli, jsem se o tom dozvěděla nějaké tři měsíce před koncem ročníku. A ne, že bych si řekla „Hele, můžu počkat na další ročník.“ Ne, já si řekla, že když každý den napíšu zhruba tisíc pět set slov, mám šanci to stihnout.

No, stihla jsem to, práci jsem dokončila těsně po Vánocích a celý příběh jsem formátovala při čekání na půlnoc na Nový rok. Odeslala jsem to tak, že do nakladatelství mé rychle do kupy dané veledílo došlo pracovní den před uzávěrkou.

A pak jsem prostě čekala a čekala a čekala. A nakonec jsem se dočkala. Nedostala jsem se do finální trojice. Škoda, ale stejně jsem dostala za úkol od paní Masařové napsat tenhle článek. A hádejte co? Zase to píšu devět minut před zvoněním v den, kdy to má být vydané. Jestli tohle stihnu, tak budu fakt dobrá.

Ale abych to nějak uzavřela, nakonec jsem ráda, že jsem nepostoupila, protože jsem se teď pustila do rozsáhlého přepisu a myslím, že je to teď daleko lepší. Takže tak. Snad už toho tolik stačí.

Blanka Balážová

Příspěvek byl publikován 6.6. 2022