Majolika – další článek z Modre

Ahojte,

opět vás zdravíme ze Slovenska po dalším uplynulém týdnu.

V sobotu jsme jeli vlakem prozkoumat Bratislavu a její zajímavá zákoutí, navštívili jsme Bratislavský hrad, prezidentskou vilu, centrum, náměstí a ochutnali jsme místní pochoutky. V neděli jsme jeli na hrad Červený Kameň. Vychytali jsme i první neděli v měsíci a dostali tak lístky na prohlídku zdarma. Prohlédli jsme si krásný interiér hradu a dostali historický výklad od milé průvodkyně. Podívali jsme se i do hradního podzemí a tam se dozvěděli, proč se říká hradu Červený Kameň. Hrad byl totiž vybudován na skále z červeného kamene.

Celý pracovní týden jsme měli na programu malování keramických výrobků. U prvních výrobků jsme se snažili napodobit dekor majoliky. U ostatních výrobků jsme pokračovali v majolice a snažili se o modernizaci vzorů. Také jsme tvořili vlastní malovaný dekor.

Na závěr naší stáže jsme se rozloučili se zaměstnanci i s vedením keramické dílny a poděkovali jsme jim za pomoc. Vyhodnotili jsme si s vedoucí této firmy naši práci, vše co se nám podařilo, také jsme si pověděli o chybách.

Naši stáž jsme ukončili návštěvou nedalekého města Pezinok, kde jsme navštívili muzeum a zámek.

 

Anička, Adéla, Justýna, Irena (+ pan učitel Váp)

Příspěvek byl publikován 11.3. 2022