Krásná jako kvítka na modranském džbánku

Takto poeticky se o modranské keramice zmiňuje Jaroslav Seifert. Nejen on patřil mezi její obdivovatele. Modranská majolika s bílou glazurou, která je bohatě dekorovaná především květinovými motivy, je součástí slovenské kulturní historie již několik  staletí. Od roku 2017 je zapsaná v Reprezentativním seznamu nehmotného kulturního dědictví Slovenska. Jednotlivé vzory si keramičtí mistři předávají z generace na generaci, přičemž každý kus je ručně vyroben a dekorován. Je tak unikátním dílem, který nese rukopis svého tvůrce.

Jedinečnou možnost seznámit se s celým procesem výroby a vyzkoušet si přeměnu obyčejné hlíny v originální dílo bude mít díky projektu Erasmus+ (2019-1-CZ01-KA102-060071) postupně 8 studentů oboru Design a tvorba keramiky, kteří stráví v březnu dva týdny přímo v keramické dílně v Modre na Slovensku.

O své zážitky a zkušenosti se s námi podělí v následujících dnech. Můžeme se těšit i na výrobky, které vytvoří během své stáže. Krásu, která jim vykvete pod rukama, budeme moci brzy obdivovat přímo ve škole.

 

Příspěvek byl publikován 22.2. 2022