Stáže litevských studentů v Luhačovicích

Nejenom naši žáci odjíždí v rámci Erasmus+ na stáže do zahraničních škol, firem, vzdělávacích center, ale také studenti z jiných zemí Evropské unie sbírají zkušenosti v Luhačovicích.

V listopadu jsou to 3 žáci z Litvy – Lucas, Tautvydas a Alanas z Kaunas Technical Vocational Education Centre v rámci projektu s názvem „Mobility and experience – freedom to choose“, kteří tráví v našem krásném městě celé 4 týdny.

Praxe na našich dílnách uměleckých řemesel je pro ně zajímavá, protože tak, jak sami říkají, doma se naučí hlavně „fabrikovému“ zpracování dřeva a u nás můžou tomuto materiálu vdechnout život, výjimečnost a originalitu. Zajímavá je pro ně řezba, inkrustace, intarzie a restaurování, což jsou dovednosti, které se učí naši žáci ve čtyřletém maturitním oboru Design a zpracování dřeva v rámci svého školního vzdělávacího programu, a které jsou pro studenty z Kaunasu v jejich zemi nedosažitelné. Díky projektu Erasmus+ si tak zvýší možnosti uplatnění ve své vlasti.

Součástí jejich mobility jsou i odborné a kulturní exkurze, proto jsme jim umožnili poznat náš region, a také krátce navštívit i sousední Slovensko a Rakousko.

Tím jsme jim alespoň částečně vrátili to, co oni udělali pro skupinu 6 našich žáků a 1 pedagoga v říjnu 2019 v jejich zemi v rámci projektu Unikátní svět dřeva, Erasmus+, KA1.

Vážíme si partnerství s Kaunas Technical Vocational Education Centre a věříme, že i v dalších letech bude fungovat k oboustranné spokojenosti obou institucí a hlavně žáků, o které v tomto případě jde především.


Příspěvek byl publikován 25.11. 2019