Aš braškė, valgyk mane! (Jsem jahoda, sněz mě!)

Vyzbrojeni touto frází a dalšími užitečnými radami z průvodce s příznačným názvem “Survival Guide”, se chystáme navštívit odborné dílny pro zpracování dřeva a výrobu nábytku, které jsou součástí litevské školy Kauno technikos profesinio mokymo centras v Kaunasu. Právě ona je autorem výše zmiňované brožurky určené pro zahraniční studenty,  kteří jsou zde na odborných stážích.

Svižným krokem kolem nás prosviští tři čepice doplněné o několik metrů šály a zamíří si to ke škole. Jen vykukující špičky rudých nosů dávají tušit, že se pod nimi ukrývají místní studenti. Je – 12 stupňů, a  tak nehodlají nic riskovat a bleskově mizí ve dveřích. Rychle je následujeme. Oč mrazivější  počasí je venku, o to vřelejší atmosféra však panuje uvnitř. Všude to voní dřevem, vše je vybaveno zbrusu novým nábytkem “vlastnoruční výroby”.

Procházíme nově postavené dílny – na prostorné haly ukrývající moderní stroje navazují dílny pro ruční výrobu a čalounická dílna, nahlédneme do nedaleko stojícího domečku v severském stylu, kde jsou zrovna ubytováni spolu se svým učitelem francouzští studenti, absolvujeme exkurzi v nedaleké firmě na výrobu nábytku a diskutujeme se zástupci školy o možnostech stáže v rámci projektu EU Erasmus+ pro naše studenty oboru Design a zpracování dřeva. Ta by se v případě schválení projektu měla uskutečnit na podzim příštího školního roku. Měla by zahrnovat tradiční i současné moderní trendy v oblasti designu a zpracování dřeva.

Nezbývá než držet palce a doufat, že už brzy bude v areálu litevské školy slyšet čeština. A možná, že na našich dílnách uměleckých řemesel zase pro změnu uslyšíme veselé “Laba diena“ (Dobrý den).

Příspěvek byl publikován 17.1. 2019