O tom, že káva není jen černá se přesvědčilo 22 žáků z 1.-3. ročníku oborů gastronomie během 2 dnů v baristickém kurzu (22. – 23.2.2017), pod vedením baristy Michala Křižky.
Na programu byla nejen teorie, ale zejména praxe, která je v procesu přípravy kávy velice důležitá. Žáci se zdokonalovali v přípravě špičkového espressa – pro „laiky“ žádné presso, pikolo, presíčko v tomto kurzu nepřipravili.
Poté přišlo na řadu asi to nejzajímavější a nejočekávanější, což bylo šlehání perfektní mléčné pěny. Sami se během tréninku přesvědčili, že není pěna jako pěna, protože když není hladká, lesklá, bez bublinek, nelze připravit tak lahodný nápoj, jako je pro většinu cappuccino.
A právě z perfektní pěny se dají kreslit technikou latte art, právě ty obrázky na kávu, jako je například srdíčko, rozetka či tulipán. Někteří na konci kurzu si svůj obrázek na kávu namalovali.
Zkrátka trénink dělá mistry – i v přípravě kávy. Sám lektor se stal v roce 2007 našim celorepublikovým mistrem v přípravě kávy.