První týden je za námi – informace ze stáže z Turecka

Náš první týden praxe jsme zvládli, tedy myslíme, že na jedničku. Je sice pravda, že jsme měli docela strach, že se nedorozumíme, ale zvládáme to. Někdy i rukama a nohama, ale snaha se cení. Co se týká naší práce, nechtějí po nás náročné úkoly, přesto je náplň práce pestrá. Moc se nám tady líbí, lidé jsou tady velmi příjemní, snad i více, než u nás v domovině.
Večery tento týden vyplňovaly hodiny tureckého jazyka. Už umíme základní fráze, barvy a číslice. Čtvrteční večer jsme trávili v místní kavárně s šálkem turecké kávy.
Po týdnu práce přišel zasloužený víkend a odpočinek….
V sobotu ráno po snídani jsme navštívili křesťanský skanzen v Göreme. Zajímavé jsou nejen místní stavby, ale i malby na stěnách, které znázorňují výjevy z bible. Velmi nádherný pohled je i na zdejší krajinu.   Podzemní město odhalilo další zajímavosti z místní oblasti
V neděli jsme cestovali místním linkovým autobusem asi 10 km od hotelu, posléze jsme vystoupili, ani pořádně nevíme kde, ale šli jsme túru po místních horách Cappadokie. Cesta byla pro některé velmi náročná a vysilující. Stoupali jsme a klesali, procházeli tunely, ve kterých jsme se museli chovat tiše, protože místní skály nejsou zdaleka tak stabilní jako ty naše a hrozí zde při hluku jejich rozpad, přesněji řečeno mohou padat kusy kamenů.
Po 2 hodinové cestě jsme konečně dorazili do restaurace, kde nás čekal zasloužený oběd – pravá turecká pizza. Byla tak výtečná, že mnozí z nás se jí nemohli nabažit.
Po dobrém obědě nás čekali lázně, a to pravé turecké. Co si pod tímto pojmem představit? Jako první nám místní ženy daly pleťovou bahenní masku na obličej. Naše tváře byly posléze velmi jemné. Následovala 15 minutová sauna a bazén. A pak? Přišla nejlepší část dne – bublinková masáž. Z počátku to lechtalo, ale posléze se dostavily velmi příjemné pocity. Všichni jsme z místních lázní vyšli velmi vláční a plní energie.
Skvělé zakončení týdne! A zítra zase do práce, do které se těšíme!
Je to tady perfektní, nemáme si na co stěžovat!

Všechny Vás zdravíme! Za 3.G. – Adéla, Kristýna a Luboš

Fotky Turecko 6

fotky Turecko 5

 

 

Příspěvek byl publikován 21.9. 2015