Objevování slovinské gastronomie

V posledním týdnu jsme se my, servírky, přesunuly z hotelové restaurace do kavárny, která se nachází v dolní části hotelu Thermana. Zde jsme připravovaly různé míchané nápoje – „Kokosové Sanje“ a „Vodomček“ a širokou nabídku kávových specialit.

Podílely jsme se také na přípravě bufetu v kongresovém sále pro Asociaci obcí a turistických sdružení Slovinska.

V kuchyni jsme pomáhaly s přípravou pokrmů určených pro kongres, například šunkové a sýrové mísy, degustační speciality podle slovinských receptur, kanapky i mini hamburgery. Myslelo se i na vegany, pro které jsme chystaly speciální bezmasé pokrmy, které bychom rády využily i v české kuchyni – špenátovou roládu se sýrovou náplní nebo pohankový salátek s klíčky a ředkvičkou.

Skvělou zkušeností pro nás byla také práce v cukrárně, kde jsme se podílely na přípravě a zdobení dezertů. Protože se blížil Halloween, vyráběly jsme tematické Cake pops a Minjony.

Pobyt jsme si zpestřily návštěvou hlavního města Lublaně. Lanovkou jsme vyjely na Lublaňský hrad, odkud se nám naskytl krásný výhled na celé město. Prošly jsme si místní tržnici, kde nás okouzlily tradiční slovinské speciality. V jedné z restaurací jsme si pochutnaly na výborném obědě a nasály jsme živou atmosféru zdejších kaváren a cukráren. Prohlédly jsme si Trojmostí, Dračí most, budovu Lublaňské univerzity a parlament.

Z pobytu ve Slovinsku si odvážíme spoustu tradičních slovinských receptů na přípravu chutných jídel, cukroví a osvěžujících nealkoholických nápojů, které jsme si měly možnost vyzkoušet pod odborným vedením kuchařů, kuchařek, číšníků a servírek na pracovištích v hotelu Thermana. Doufáme, že se s nimi v budoucnu opět setkáme, protože i díky nim byl náš pobyt příjemný a inspirativní.

Poděkování patří i paní učitelce Renči Sękové za její starostlivost, podporu a přípravu programu ve volném čase. Díky ní jsme si pobyt užily a odvážíme si spoustu krásných vzpomínek.

Ema, Sofi, Alina a Nela 2. G