Studenti píší Wikipedii

Předposledního února v tomto roce, ve středu 28. 2. 2024, za námi přijela vzácná návštěva z Olomouce. Pro třídu 3. K totiž paní učitelka Krumpolcová zařídila přednášku v rámci programu Studenti píší Wikipedii, a proto k nám zavítal pan Pavel Bednařík, manažer Programů pro partnerství a hlavní lektor organizace Wikimedia Česká republika, pod kterou spadá nejen Wikipedie, ale i stránky Wikislovník, Wikizdroje, Wikicitáty a mnohé další.

Celodenní program probíhal interaktivním způsobem. Pan Bednařík s námi už od začátku dne pracoval v softwaru Menti, kde pomocí hravého digitálního způsobu může každý vyjádřit své názory k dané problematice a zároveň se přitom pobavit. Dále jsme se dozvěděli něco nového o mediálním vzdělávání a poté i o samotném fungování Wikipedie. A zde také nastává ta nejzábavnější část, jelikož každý z nás měl poté za úkol vytvořit si účet právě na Wikipedii, seznámit se s jejím prostředím, udělat korektury textu v různých článcích, především pak v citacích, které jsou pro nás, knihovníky, alfou a omegou všeho.  Rozmyslet si, o jakém tématu z oblasti mediální gramotnosti chceme psát článek, protože celý projekt bude pokračovat ještě ve formě dalších dvou sezení, kdy se dozvíme ještě mnohem více a jejichž cílem je to, aby každý z naší třídy měl na Wikipedii nějakou tu svou stopu!
Těšit se tak můžete na wikipedické příspěvky o Rabbit hole, regionální žurnalistice, lokálním zpravodaji, osobnostech českého i světového mediálního vzdělávání a dokonce i na článek o naší škole.

Projekt podpořila Nadace OSF.

Vít Zbranek, 3.K

Příspěvek byl publikován 25.3. 2024