Exkurze do knihoven

Jak už bývá každoročně v listopadu tradice, i tento rok, 30. listopadu 2023, se všechny třídy oboru Informační služby vydaly na velkou exkurzi do Zlína do Krajské knihovny Františka Bartoše a knihovny Univerzity Tomáše Bati.
A jaké to bylo? No, to vám řekneme sami!

Jaký byl váš program v Krajské knihovně Františka Bartoše a poté i v Univerzitní knihovně?
Sára Wilimová, 1.K: Náš program spočíval v prohlédnutí a seznámení se s knihovnou. Prošli jsme si ve skupinkách celou knihovnu, dokonce jsme se podívali i na místa, kam se normálně nedostanou ani zaměstnanci knihovny. V UTB jsme dostali přednášku o našem myšlení.
Luka Painter, 2.K: V Krajské knihovně jsme se účastnili dvou prezentací; jedna byla o hudebních databázích a druhá o spojení literatury a filmu a vývoje obou uměleckých odvětví. V Univerzitní knihovně jsme naopak měli jednu přednášku o sociálních sítích právě této knihovny a druhou o médiích, mediální bezpečnosti, digitální pohodě…
Vendula Botíková, 3.K: Měli jsme přednášku o hudebních databázích, AI, prohlídku Univerzitní knihovny a připomněli jsme si citační normu.
Martin Kadlec, 4.K: V krajské knihovně jsem se zúčastnil společně se svou třídou a pár třeťáky K-quizu a na UTBčku jsme zas měli přednášku o citacích a umělé inteligenci.

Co vás bavilo a zaujalo nejvíc?
Martin Zatloukal, 1.K: Tak velice mě zaujal sklad krajské knihovny, protože já momentálně mám brigádu v archivu, takže jsem se cítil jako doma.
Adéla Doležalová, 2.K: Nejvíc mě bavila knihovna Univerzity Tomáše Bati, ty přednášky byly super zábavné a zajímavé.
Blanka Balážová, 3.K: Určitě ten kvíz. Za tři roky exkurzí jsem ho ještě nezažila.
Vendula Botíková, 3.K: Zajímavé přednášky (a to, že jsme se neučili).
Martin Kadlec, 4.K: Mě osobně bavil nejvíc K-quiz, který jsme se svým týmem SALAD skoro vyhráli (no hlavně jsme porazili druhou půlku mé třídy, díky holky) a ten kvíz byl sám o sobě dost zajímavý.

Jak celou akci hodnotíte jako prváci? Čekali jste něco jiného, byli jste z něčeho (ne)příjemně překvapeni? Řekněte vše!
Prokop Schubert, 1.K: Celou akci jakožto prvák hodnotím pozitivně. Lidé, kteří nás provázeli nebo pro nás prezentovali, doopravdy věděli, o čem mluví a byli zkušení ve svých oborech. Upřímně jsem si tuto akci přesně takhle představoval.
Karolína Dvořáčková, 1.K: Akce byla úžasná a byli z toho nadšení i mí spolužáci! Celkově jsem byla ohromena velikostí knihovny. Byla jsem moc ráda, že tam personál vypadal mile a nápomocně. Zajímavá byla taky samoobslužná vracečka knih, u které jste nepotřebovali žádného knihovníka!
Sára Wilimová, 1.K: Akci jsem si rozhodně užila a jsem ráda, že jsme mohli něco takového prožít a doufám, že to nebylo naposledy, kdy nám bylo něco takového zažít. Na začátku jsem vlastně nevěděla, co mám čekat, ale výsledek byl skvělý.
Martin Zatloukal, 1.K: Celkově hodnotím tuto akci kladně. Asi jsem očekával, že to bude mnohem nudnější, ale byl jsem příjemně vyveden z omylu. Ale nejvíce jsem byl překvapen z toho, jak jsou v krajské knihovně ve skladu milí lidé! (Proč musí být milí lidé mimo dohled návštěvníků knihovny?)

Co byste chtěli v knihovnách zažít příští rok?
Prokop Schubert, 1.K:
Pravděpodobně prohloubení mých znalostí o celkovém chodu knihovny.
Adéla Doležalová, 2.K:
Nějakou bojovku, že se budeme schovávat mezi regály a mlátit se knížkami o hlavu!
Natálie Bartošová, 2.K: Bavila by mě delší prohlídka v prostorech knihovny Univerzity Tomáše Bati a také Krajské knihovny, kterou si moje skupina neprohlédla, jelikož jsme sledovali prezentaci.
Luka Painter, 2.K: Nějakou hru nebo kreativní činnost, protože si myslím, že z přednášek si toho lidi tolik neodnesou, než když jsou součástí aktivity samotné.
Hermína Furmánková, 3.K: Příští rok by určitě stálo za to vymyslet podobnou kreativní a vzdělávací aktivitu, pro studenty vyšších ročníků než je první, jako letos. Všichni se plně zapojili a užili si společný čas. Současně si odnesli nové vědomosti a povědomí a těch dočasných.

Co nového jste se naučili nebo dozvěděli v rámci programu?
Sára Wilimová, 1.K:
Dozvěděla jsem se spoustu nových věcí, které ještě v budoucnu rozhodně využiju.
Luka Painter, 2.K:
Pro mě moc nových informací nebylo, jelikož většinu věcí už jsme se několikrát ve škole učili.
Václav Doseděl, 2.K: Dozvěděl jsem se o tom, že existuje vůbec něco jako půjčování hudby nebo to, že některé noty jsou tak striktně vázány na autorská práva, že se smí pouze půjčovat a nesmí se kopírovat.
Vendula Botíková, 3.K: No bylo to fajn, teď už všechno vím!

Takže celkově hodnotíte akci jak? 😉
Prokop Schubert, 1.K: Vůbec by mi nevadilo, kdyby bylo takovýchto akcí více.
Natálie Bartošová, 2.K:
Program v Krajské knihovně hodnotím asi 5/10 – druhá prezentace mě bavila o něco víc, ale čekala jsem od toho něco jiného. Program knihovny UTB bych ohodnotila 8/10, prezentace totiž byla zajímavá a vtipná, jen se mi místy zdálo, že některé informace byly zastaralé.
Hermína Furmánková, 3.K: Akci jsem si užila. Potěšila mě letošní kreativita v programu v krajské knihovně a budu se těšit zase na příští rok.
Martin Kadlec, 4.K:
Celkově považuji akci za vydařenou. Takže akci hodnotím 9,5 body z 10 (půl bodu strhávám za to, že měli ve vestibulu na UTBčku málo židlí).

Váš reportér Vít Zbranek, 3.K

Příspěvek byl publikován 14.12. 2023