Zážitky ze Slovenska

Zdravíme z Modry. Celý tento týden jsme společně strávily v malérně. Učily jsme se techniky modranské keramiky. Je neuvěřitelné, jak nám při malování tento týden rychle uběhl.

Před samotnou malbou jsme si namočily výrobky do bílé glazury a poté jsme mohly sledovat mistry při malbě. Popisovali nám, jak správně vést tahy štětcem, jak správně sedět a jaké druhy štětců používat na konkrétní prvky. Taky jsme řešily hustotu glazury při nanášení i malbě. Jedním z největších zážitků bylo, že jsme měly možnost sledovat pana Juraje Hanulíka, jak glazuje obrovskou vázu.

Pak jsme se pustily do malování. Pomalovaly jsme, co jsme měly zadáno a ještě pár věcí navíc. Nejvíce nás bavilo malovat podle vlastních návrhů. Musely jsme ale brzdit, aby jim něco zbylo do výroby. 😂 Kdybychom mohly, malovaly bychom ještě doteď. Někteří z nás jistě využijí nově nabyté zkušenosti z malby při glazování ročníkové práce příští týden na dílnách. Moc se těšíme, jak nám vyjdou naše výrobky z pece.

Ve volném čase jsme musely brzdit naši mistrovou Janičku, aby jsme se moc neuhonily. Tak nás nechala dva dny odpočinout a poté následovala 6 km túra na rozhlednu Homola architekta Alexandra Filípka na Veľkej Homoli. Výšlap byl vyčerpávající. Výhled stál za to a za odměnu jsme dostaly kofolu. Mimo jiné jsme prozkoumávaly Modru. Šly jsme se podívat na křížovou cestu, kterou již zmiňovala první skupina.

Velice jsme si stáž užily. I když se těšíme domů, tak doufáme, že se sem ještě někdy budeme moci podívat.

Příspěvek byl publikován 27.3. 2023