Stáž Ke kořenům habánské keramiky

„Ke kořenům habánské keramiky“, tak  zní název naší čtrnáctidenní stáže v rámci projektu Erasmus+ v keramickém závodu Slovenská ľudová majolika Modra. Jsme již čtvrtou skupinou žáků oboru Uměleckořemeslné zpracování keramiky, kteří vycestovali do slovenského městečka Modra, kde máme jedinečnou možnost pod vedením největších mistrů svého oboru rozvíjet své dovednosti ve výrobě keramiky a následně i v malbě tradičních modranských vzorů do syrové glazury. Všichni zaměstnanci v majolice jsou velmi zkušení odborníci a ochotně se nám věnují.

Máme za sebou první týden, který jsme strávily v surové výrobě. S paní Olinkou jsme vylévaly keramické výrobky do sádrových forem a vyzkoušely si zatáčení talířů a podšálků do forem na zatáčecích kruzích. Následovalo točení z volné ruky na hrnčířském kruhu a následné obtáčení, uchacení, retušování a sušení výrobků se zkušeným a často zmiňovaným točířem Oliverem. S velkým zájmem jsme poslouchaly jeho rady i příběhy z dob jeho učení se keramikem. Tenkrát si museli v prvním ročníku sami vyrobit ze švestkového dřeva pomůcky a mohli točit jen na kopacích kruzích a jen za odměnu si mohli vyzkoušet kruh elektrický. Nejmladší žáci museli každé ráno topit v kamnech. Mluvil také o starých mistrech a jejich metodách výuky točení. Je tak zvláštní, že jsou tyto staré postupy v podstatě téměř stejné po celé století i dnes. V pátek jsme glazovaly výrobky, které budeme příští týden malovat a na to se moc těšíme. 

Volný čas trávíme také velmi aktivně. Modra se nachází nedaleko hlavního města Slovenska Bratislavy, což vybízí k jeho návštěvě. V týdnu jsme navštívily již zmiňovanou galerii Danubianu a po té jsme zavítaly do centra města a vystoupaly k Bratislavskému hradu. Odtud je krásný výhled na starou i moderní část města s vysokými budovami, zároveň na řeku Dunaj, lodě, mosty a největší dominantu, otočnou restauraci „Ufo“. Po setmění se nám naskytl krásný pohled. Výlet do Bratislavy jsme zopakovaly v sobotu, kdy jsme prošly všechny důležité památky, navštívily nově otevřenou Slovenskou národní galerii a galerii Nedbalku v centru města. V blízkosti Modre se nachází město Pezinok, kde jsme si prohlédly zámek a jedinečnou výstavu skla. V samotné Modre jsme tak jako předchozí skupiny navštívily Muzeum Ľudovíta Štúra, kde jsme obdivovaly dochované hrnčířské, džbánkařské i kamnářské poklady, které byly velmi citlivě doplněny a propojeny s moderním uměním.

Dnešek byl věnován prohlídce hradu Červený kameň a je to sváteční den, jelikož Verča má narozeniny. A tak tu sedíme, cítíme se slavnostně a těšíme se na slibovanou malbu příštího týdne a další zajímavé místa, která navštívíme, i hezké chvíle, které spolu strávíme.

Ámen.

Naše skupina (Jana, Verča, Leňa, Ema, Denča)

🙂🙂🙂🙂🤓


Příspěvek byl publikován 20.3. 2023