Opět vyrážíme do Litvy!

I když je poznávání cizokrajných zemí neodmyslitelně spojováno spíše s létem, na naší škole je již cestovatelská sezóna v plném proudu. Malou ochutnávkou exotických destinací byla nedávná návštěva zahraničních studentů z Austrálie, Jordánska a Indonésie.

Nyní však přišla řada i na nás a nastal čas vyrazit do světa. A tak čtyři žáci prvních a druhých ročníků oboru Design a zpracování dřeva již balí kufry a finišují s procvičováním anglických frází, protože budou mít možnost strávit v rámci programu Erasmus+ téměř měsíc v Litvě. Říká se sice, že název této pobaltské země je odvozen od slova lietas (déšť) a že během roku je zde pouze šedesát slunečných dní, věříme však, že budou mít štěstí a počasí jim během jejich pobytu (1. 3 – 28. 3.) bude přát. I v opačném případě je však určitě na co se těšit. Čekají na ně špičkově vybavené dílny školy Kauno technikos profesinio mokymo centras, v nichž budou naši studenti pod dohledem nám důvěrně známých tváří (Dovydas, Vidmantas, Dovilė) vytvářet drobné užitné výrobky inspirované litevskými tradicemi. Nápady pro svoji tvorbu načerpají v jednom z největších evropských skanzenů Rumšiškés, kde se také pod vedením místních restaurátorů během workshopu seznámí s opravou a konzervací starožitného nábytku. Svůj řemeslný um pak budou moci předvést i v rámci mezinárodní soutěže, kterou pořádá litevská škola.

Ve svém volném čase se budou věnovat cestování a poznávání přírodních i kulturních krás země a seznámí se i s půvaby a nástrahami litevské kuchyně. Jejím základem jsou vzhledem k náročnějším klimatickým podmínkám především brambory, smetana a mleté vepřové maso a je poměrně vydatná dokonce i pro naše české žaludky uvyklé na zabijačky, knedlíky a buchty. Nejeden student se tak po obědě ze zdejší školní jídelny doslova vykulí a ještě dlouho po návratu do vlasti vzpomíná na „šaltibarščiai“ – křiklavě růžovou studenou polévku z červené řepy nebo na „cepelinai“, bramborové knedlíky plněné mletým masem, jejichž název byl odvozen od jejich tvaru připomínajícího vzducholoď Zeppelin. Po pozření tohoto litevského národního klenotu čeká na stážisty dokonce i certifikát. Největším úskalím však pro ně bude pravděpodobně Gira, zdánlivě nevinně se tvářící nealkoholická limonáda. Konzumace tohoto hnědavého moku je totiž návyková do té míry, že si naši studenti u svých litevských mentorů zajišťují její speciální dodávku i po ukončení stáže. Díky ní a několika přibaleným kilogramům místní čokolády se však abstinenční příznaky daří zvládnout.

Nezbývá, než popřát účastníkům stáže šťastnou cestu a těšit se na zajímavé články a prezentace.

Příspěvek byl publikován 26.2. 2020