Byli jsme ve Scarborough

Tři naši pedagogové se o prázdninách zúčastnili v rámci projektu Erasmus+ „Zlepšení komunikačních a manažerských dovedností“ vzdělávacího projektu Content & Language Integrated Learning   a CLIL Teacher training.  Čtrnáctidenní kurz v anglickém jazyce probíhal v malebném přímořském městečku Scarborough. Cílem bylo naše pedagogy zdokonalit v metodickém použití anglického jazyka, který budou uplatňovat  v rámci svých odborných předmětů. Účastníci kurzů navštěvovali anglickou akademii Anglolang, kde jejich výuka probíhala pod vedením rodilých mluvčí v dotaci šedesáti vyučovacích hodin. S radostí můžeme říci, že všichni pedagogové úspěšně získali certifikát, který je akreditovaný v rámci institucí British council, Quality English a English UK Member.

Střípky z pobytu jedné z účastnic:
„Poprvé sama, poprvé v Anglii!“

  

Začátkem července se uskutečnila má první cesta do Anglie. Pod záštitou projektu Erasmus+ jsem nastoupila do letadla na letišti Václava Havla v Praze a vystoupila z něj v Manchesteru, ze kterého mě vlak dopravil do přímořského města Scarborough.

Ubytování u velmi příjemné paní Davies, učitelky Grafického designu v penzi bylo nanejvýš nádherným, útulným domovem pro mé dva týdny v cizím prostředí. Nejen vynikající kuchařka, ale i dokonalá pohádková babička, která u sebe v domě vytváří rodinou atmosféru. Ona a další tři paní učitelky ze Španělska, Itálie a Polska jsme bydleli po celou dobu pod jednou střechou a u společné snídaně i večeře si zdokonalovaly své jazykové schopnosti.

Anglolang (Academy of English), místní jazyková škola dokáže zařadit každého studenta, dle potřebné jazykové úrovně. Má dopolední výuka probíhala ve skupině mnoha dalších učitelů ze spousty koutů světa od Španělska po Japonsko. Naši lektoři Katei a Dan vždy připravili velmi zajímavé hodiny, ve kterých jsme probírali různé témata. Avšak nejlepší výukou pro mě a mé vědomosti byla odpolední hodina s Jennifer – Catering. Zde jsme většinu času trávily po obchodech s potravinami a anglicky probírali druhy ovoce a zeleniny, dezertů, typických sýrů a například i pečiva. Škola také pořádá středeční a víkendové výlety do blízkých měst v okolí Scarborough. Liverpool, York, Leeds, zde všude jsme navštívili známé muzea, galerie i obchodní centra. Nejlepší výlet pro mě byl do Liverpoolu, kde jsme navštívili nejznámější Albert Dock – největší přístav lodí, jeho muzeum a výstavu Titanic a také známí fotbalový stadion Liverpool FC.

Po škole jsme já a moje spolubydlící Anna s Polska trávily chvilky poznáváním Scarborough. Město plné racků a „fish and chips“! Teda upřímně, zlaté vynikající české smažené filé s bramborovou kaší! Typicky anglické jídlo si u mě oblibu nenašlo, avšak domácí kuchyně v hostitelské rodině byla skvělá.

Červené telefonní budky, dvoupatrové autobusy a auta i chodci vlevo, dva kohoutky – na horkou a studenou vodu, to vše patří k Anglické dokonalosti a jsem opravdu ráda, že jsem měla tu možnost to vidět a zažít na vlastní oči!

Ludmila Petrášová

 

Příspěvek byl publikován 2.9. 2019