Odborná exkurze ve firmě DYAS Uherský Ostroh

Tak jako každý rok jsme absolvovali 10. 6. 2019 s truhláři třetího ročníku oboru Design a zpracování dřeva exkurzi v největší výrobní firmě Evropy na zpracování bukové kulatiny, a to na dýhy. Žáci zde mohli vidět přípravu suroviny, dílčí technologické celky celého výrobního pochodu spolu se všemi operacemi, kterým napařené dřevo projde než z něj vznikne překližka.
Firma zpracovává během roku přes 65000 m3 prvotřídní bukové kulatiny na kvalitní dýhy. Ty jsou posléze tříděny a zpracovány do nově vzniklého vrstveného materiálu – překližky. V současné době firma pracuje s nejmodernějšími technologiemi a neustále vylepšuje výrobní proces, kvalita je u ní na prvním místě.
Pro žáky mohlo být nejen poučné, ale i inspirativní, vidět tento proces vzniku velmi žádané a používané překližky. Dozvěděli se mnoho nového a také na vlastní oči viděli, že překližka je vyráběna v několika modifikacích a tloušťkách (3 – 38 mm). Ujistili se, že tento moderní materiál má v truhlářské výrobě nezastupitelnou úlohu.

Příspěvek byl publikován 14.6. 2019