Tulipány, kanály a divocí cyklisté, to je Amsterdam

Ve slunečné dubnové úterý jsme vycestovali do Holandska, konkrétně do Amsterdamu. Cesta byla dlouhá, ale díky skvělé společnosti rychle utíkala.

Ve středu ráno jsme dorazili do Holandska. Byli jsme okouzleni. Nádherná příroda, malebné farmy… Víte , jak se říká, že za plotem je tráva zelenější? V případě Nizozemí je to pravda. Díky vodním kanálům táhnoucím se přes pole a mýtiny je krajina živá a překypuje barvami.

Zatímco jsme projížděli Amsterdamem, paní průvodkyně nám vysvětlovala, co po jaké straně můžeme vidět. Bylo to velice zajímavé, protože většina z nás tam nikdy nebyla. První ,čeho si hned všimnete, jsou vysoké úzké barevné domky. A také nesmím opomenout cyklisty. Byli všude. A bylo jich více než aut. Jasně se zde ukazuje ekologický přístup Holanďanů. Když jsme vystoupili z autobusu, paní průvodkyně nás krátce provedla centrem a poté jsme šli navštívit Muzeum diamantů. Nádhera. Víc ani nejde dodat. Po přestávce na oběd jsme šli objevovat taje a snové umění Vincenta van Gogha.  Samozřejmě nechyběly malířovy početné autoportréty a jeden z jeho nejslavnějších obrazů – Slunečnice. Na večer nám byl dán rozchod, abychom si mohli koupit suvenýry, popřípadě nějaké jídlo. Následovalo ubytování a zasloužený spánek.

Na třetí den bylo naplánováno delfinárium. Viděli jsme tygři tuleně, delfíní show a mohli jsme si pohladit i rejnoky ve venkovním bazénku. Jedno z největších překvapení bylo nedaleké jezero, které hraničilo s delfináriem a budilo zdání moře. Po prohlédnutí celého areálu jsme měli  na zbytek dne rozchod v malebném městečku  Harderwijku. Kvečeru už nezbývalo  než se rozloučit s nezapomenutelným Amsterdamem a vyjet směrem k domovu.

Elen Ingerlová, 3.M

Příspěvek byl publikován 30.4. 2019