Nábytek podle Dušana Jurkoviče nadále ožívá_2019

Po loňské úspěšné spolupráci s Muzeem luhačovického Zálesí, kdy naši studenti vyrobili repliky sedacího nábytku podle originálů navržených D. Jurkovičem, jež jsou trvale vystaveny v nově vytvořeném kabinetu D. Jurkoviče v luhačovickém muzeu.

V letošním školním roce jsme na tuto spolupráci opět navázali a po pečlivé úvaze, návštěvě rožnovského skanzenu, zámku ve Valašském Meziříčí a znovu také vily D. Jurkoviče v Brně se nám osobním jednáním podařilo důkladně zmapovat další typy nábytku, jež v současné době vyrábějí žáci třetího ročníku oboru Design a zpracování dřeva na našich dílnách. Vzniknou tak opět jak druhově, tak i tvarovou náročností další propracované repliky čtyř židlí, dvou křesílek a dvou sedaček. Žáci v rámci technologické dokumentace vypracovali podrobné výkresy všech částí výrobků, jež zkopírujeme a uložíme do elektronické podoby z důvodu uchování podkladů pro budoucí generace. Neexistují totiž v dnešní době téměř žádné kreslené podklady pro jejich výrobu. Už pouhé zjišťování a hledání původního nábytku po tak dlouhém čase je velmi problematické a mnohdy zakončené marným úsilím.

Zmiňuji tuto skutečnost proto, že spolu s paní PhDr. Petrákovou (ředitelka muzea) se nám po roce a půl podařilo zkontaktovat paní z Ostravy, jež vlastní originální židle, které Dušan Samo Jurkovič navrhnul speciálně pro lázeňské domy v Luhačovicích. Tyto židle však nebylo možné nikde shlédnout v muzeích a ani si je „osahat“, pouze je vidět na dobových fotografiích.

V současnosti máme židli zapůjčenu a pracujeme na výrobě podkladů pro její možnou realizaci.

Můžu tak s radostí konstatovat, že již pro příští školní rok navážeme na spolupráci s muzeem a budeme se této smysluplné práci dále věnovat. Našim mladým a budoucím truhlářům se tak prezentuje řemeslná zručnost minulých generací, poctivost řemesla a v neposlední řadě i cit pro  materiál. Proto si troufám říci, že i naši studenti přistupují k zadaným úkolům svědomitě a výsledkem budou výrobky, jimiž se bude hrdě prezentovat nejen truhlářské řemeslo, ale také naše škola. LK

Příspěvek byl publikován 4.2. 2019