Exkurze do Poslanecké sněmovny aneb 3. K a 3. M v Praze

V pátek 16. března jsme vyrazili vlakem do našeho krásného hlavního města – Prahy. Paní učitelka Krmelínová nám zde domluvila prohlídku Poslanecké sněmovny v rámci právní nauky.

            Když jsme všichni ráno přijeli na Hlavní nádraží, nejprve jsme nasedli na tramvaj číslo 15, která nás dovezla na Malostranské náměstí. Prošli jsme okolo Poslanecké sněmovny až nahoru k Pražskému hradu a jeho nádvoří. Mohli jsme tady vidět katedrálu svatého Víta a pokochat se krásnými výhledy na celou stověžatou Prahu.

            Potom jsme sešli zpět dolů k Poslanecké sněmovně, ke dveřím Smiřického paláce, v níž nás už čekala paní průvodkyně. Nejprve jsme zhlédli dvacetiminutový film pojednávající o historii Poslanecké sněmovny a o vývoji parlamentarismu a ústavnosti České Republiky. Poté jsme se přesunuli do jiné části Poslanecké sněmovny, do Thunovského paláce. Zde jsme všichni prošli bezpečnostní prohlídkou podobně jako na letišti a dále jsme se vydali nahoru, směrem k zasedacímu sálu. Paní průvodkyně nám ochotně vše vysvětlila a ukázala, a my jsme se mohli dozvědět mnoho informací například o organizační struktuře Poslanecké sněmovny, o zasedacím pořádku poslanců – kde má jaká strana křesla, v jaké části zasedá a také, jak jednání probíhají a jaké jsou povinnosti poslanců. Mohli jsme se na zasedací sál podívat z návštěvnického balkonu.

            Po skončení prohlídky jsme měli pauzu na oběd a posléze jsme se společně vydali po kouzelné Malé straně, jejími uličkami, směrem na Karlův most. Cestou po Karlově mostu jsme se podívali na známých třicet barokních soch a sousoší. Následovala procházka okolo Prašné brány na Václavské náměstí. Tady jsme už měli rozchod. Ten jsme mohli využít třeba k návštěvě Paláce knih Luxor – největšího knihkupectví u nás – nebo jiných menších knihkupectví, antikvariátů, kaváren či dalších míst a památek.

            Kolem půl páté jsme se sešli u sochy Svatého Václava a vyrazili jsme na Hlavní nádraží. Celý výlet se krásně vydařil, i přes zamračené počasí jsme si ho všichni moc užili. Odvezli jsme si z něj spoustu hezkých zážitků a poznatky z exkurze do Poslanecké sněmovny určitě využijeme v právní nauce i v dalším studiu. Rádi bychom moc poděkovali paní učitelce Krmelínové a panu učiteli Kacálkovi za jejich doprovod a za to, že nám umožnili do Prahy jet a poznat něco nového.

 

Z třídy 3. K a 3. M Tereza Lysoňková a Dominik Mikliš

Příspěvek byl publikován 26.3. 2018