Qual o nome desta cidade? Onde estamos agora? Jak se jmenuje toto město? Kde teď jsme?

To jsou nejčastější otázky spojené s výlety, které jsou na programu vždy o víkendu. Zdejší názvy jsou pro nás trochu dlouhé a obtížně zapamatovatelné. Ale nejsme v tom sami. Stejně tak bojuje náš portugalský doprovod s českými jmény. Naši skupinu tedy stručně shrnul do slov „students“ a „teacher“.

Ponte de Lima, nejstarší portugalská vesnice, byla naší první zastávkou. Jak už název napovídá, zdejší dominantou je most přes řeku Lima. Exkluzivní nabídka našeho průvodce Nuna skočit si z mostu  však  nikoho nezaujala, a tak se pokračovalo dál do města Viana do Castelo. Z nepřeberného množství památek stojí za zmínku např. aréna, kde se pořádají býčí zápasy, 562 m dlouhý Eiffelův most nebo Bazilika svaté Lucie. Ti odvážnější z nás si nenechali ujít téměř adrenalinový zážitek – možnost vystoupat (ve finále už spíše vyplazit se) na věž baziliky. Odměnou byl nádherný výhled na oceán.

Skutečným zážitkem pro nás suchozemce pak byla zastávka právě u Atlantického oceánu. Tam jsme posbírali něco pokladů, ti odvážnější smočili nějakou tu končetinu, ale plavky bylo zatím možné nosit akorát tak ve sprše.

Aby těch zážitků nebylo málo, čekalo na nás večer ještě překvapení v podobě oslavy čtvrtého výročí založení organizace Associacao Intercultural Amigos da Mobilidade, která se o nás v Portugalsku stará. Jak už to tak na oslavách bývá, “ oslavenci“ se popřálo v několika jazycích, všichni byli hojně zkropeni šampaňským a nakonec se krájel dort velikosti 5XL. Mňam!

V neděli nás hned po probuzení čekal šok – SVÍTILO SLUNCE! Z kufrů se rychle dolovaly opalovací krémy, vzduchem létalo letní oblečení, na zrak přivyklý šeru se nasazovaly sluneční brýle neb hrozilo oslepnutí. Někteří z nás bohužel museli do práce, ti šťastnější prali své svršky, gruntovali příbytky, zapracovali na svých prezentacích a nakonec rozhodili své sněhobílé tělesné schránky po trávníku a snažili se urvat něco slunečních paprsků.

Jako vždy posíláme spoustu pozdravů na všechny strany!

PS: Zaznamenali jsme zvýšený výskyt známek nebývale vysokých hodnot. Bakalář bude asi pokažený… Jsme ochotni napomoci opravě i za cenu úhrady poplatku za nadváhu zavazadel ;-).

Příspěvek byl publikován 16.5. 2016