Olá, o meu nome é… (Ahoj, jmenuji se…), aneb naše pracovní premiéra

Dopilovali jsme poslední anglická slovíčka a plni elánu jsme vyrazili do praxe vstříc novým dobrodružstvím. Zde jsme velmi rychle nažhavili slovníky v mobilech a překladače v počítačích, neboť na každém pracovišti se většinou vyskytuje pouze jedna osoba, která tento světový jazyk ovládá. Tuto je třeba si hýčkat, předcházet a hlavně… NE-VY-PLA-ŠIT! Zbytek personálu na nás mluví plynulou portugalštinou (pro bližší představu o tomto jazyce níže uvádíme jména svých nadřízených), my nezůstáváme pozadu a pokoušíme se je naučit česky – zatím je to nerozhodně, skóre je dost vyrovnané. Vše je však na obou stranách dohnáno ochotou a vstřícností. A na čem tedy pracujeme?

Naše týmy se představují:

Número um:
Žaneta, Tomáš, Tonda, Veronika
Pracoviště: Restaurante Nariz de Pato
Náš šéf: Mareia Vale
Na náš první gastro tým čekala hned na startu velká výzva – restaurace napěchovaná až po střechu hladovými strávníky. Brzy se tak kouřilo nejen z hrnců, ale i z nich. „Nepřítele“ se však nezalekli, na množství nehleděli a všechny hladové krky nakrmili. „Nejsvětější Trojici“ ve složení p. uč. Švagerová, Stolaříková a Svozilová třikrát hurá!!!

Número dois: Petr, Adam, Nikol, Natálie
Pracoviště: Restaurante Muralha
Náš šéf: Abílto Manuel da Costa Ferretra
Jakmile se někde objeví naši studenti z gastra ve svých pečlivě nažehlených uniformách (tímto děkujeme Tomovi, který, co se žehlení týká, nemá konkurenci), budí zaslouženou pozornost. Hlavně kluky si budeme muset pohlídat neb nejedna portugalská kolegyně po nich zálibně hází očkem!

Número três: Bětka, Tereza
Pracoviště: Reklamní agentura Major
Náš šéf: Jorge Humberto Simões de Caralho
Finální úprava katalogu propagujícího nejnovější trendy spodního prádla – to je, oč tu běží. Pracovní motivaci podstatně zvyšuje i příslib tučné finanční odměny v případě zdárného dokončení celého díla. Nedílnou součástí kolektivu je také hejno akvarijních rybek a hafan neurčité rasy. Zdejší atmosféru navíc dokresluje odér z tiskařských barev. Svou troškou do mlýna ovšem pravidelně přispívá i onen čtyřnožec. No, komisař Rex to není… Rybičky jsou OK.

Número quatro: Veronika, Adéla
Pracoviště: Biblioteca Municipal de Barcelos
Náš šéf: Victor Pinho
Oproti rušné restauraci působí knihovna spíše jako poklidná oáza, v níž pobíhají usměvaví zaměstnanci. Tento náš tým rozvíjí v Portugalsku činnost téměř misionářskou – snaží se domorodce seznámit s českou kulturou. Za tímto účelem vyrábí plakát rozměru heliportu. Pokud i naše kuchařská esa splní své výhrůžky a naučí místní vařit guláš a svíčkovou, bude kolonizace Portugalska studenty SOŠ Luhačovice úspěšně završena.

Número cinco: Eliška, Anička
Pracoviště: školní knihovna
Náš šéf: Angelica Oliveira
Zde je třeba „dát do latě“ nejen knihy ale občas i studenty – neukázněné čtenáře. Držíme palce!

Número seis: Katka, Kristýna, Pavlína, Soňa, Tereza, Sabina
Naše pracoviště: Secundaria Escola de Barcelos
Náš šéf: Jorge Manuel Fernandes vaz Saleiro
Tvorba loga pro jednotlivé obory, jež se na zdejší škole vyučují, vyžaduje kreativitu, týmového ducha a příjemné pracovní prostředí – a toho všeho máme v hojné míře. Pokud se k tomu navíc přidá bonus v podobě mladého sympaťáka, který náš poslední tým každé ráno na praxi vozí, je úspěch díla zaručen.

Jako vždy všechny moc zdravíme!

=

 

Příspěvek byl publikován 13.5. 2016