DALŠÍ ZPRÁVY Z TURECKA

Dva týdny práce a pobytu v Turecku jsou za námi, utíká to jako voda a začíná poslední týden.
Hodiny turečtiny skončily a společný večerní program jsme tentokrát měli naplánovaný na středu a čtvrtek. Ve středu jsme hráli bowling v zábavní části nákupního centra. Po hodině napínavé hry právě z našich řad vzešly dvě vítězky  – Míša a Lucka. Porazily i zkušené hráče z Estonska a Maďarska.
Ve čtvrtek jsme byli pozváni do turecké kavárny na pravou tureckou kávu. Ta je velmi výrazná, silná a připravuje se zvláštním způsobem. Jenom Tomáš měl protekční přístup do kuchyně a mohl se na přípravu podívat. Vybavení kavárny bylo také stylové, seděli jsme na lavicích s koberečky u nízkých kulatých stolků.
Sobotní výlet nás zavedl do Imagine Valley, kde jsme prošli kolem kamenných útvarů, které připomínaly zvířata nebo osoby. Navštívili jsme město Mustafa Pasa, kde jsme si prohlédli univerzitu, která zde existuje již několik století.  Většina krásně zdobených domů je z období, kdy zde žila bohatá řecká menšina. Obědvali jsme v turecké pizzerii, kde nabízeli dva druhy pit. Po obědě jsme vystoupili na skálu uprostřed města Urgup, odkud byl krásný výhled do širokého okolí.
V neděli jsme se prošli údolím Pigeon Valley. Na dně údolí mají lidé zahrádky s ovocnými stromy a občas i nabízejí i občerstvení. Neodolali jsme a dali jsme si. Na konci cesty, v Göreme, jsme dostali oběd v restauraci, ve které se u nízkých stolečků dalo sedět, ale i ležet. Po dobrém obědě nás čekaly turecké lázně, které jsme si moc užili. Nejdříve jsme dostali bahenní masku, a pak jsme šli do sauny. Dál nás čekal bazén a po bazénu příjemná masáž. Vše bylo proloženo relaxací a nezbytnými šálky čaje. Po návratu do Nevsehiru nás vzal Ali na prohlídku starobylé mešity. Víkend byl velice pestrý a zajímavý.
Na pracovištích chceme získat další zkušenosti, inspiraci a recepty na turecká jídla.

Za všechny vás zdraví Míša, Daniela a Marián

Příspěvek byl publikován 18.10. 2015