Merhaba (Dobrý den, ahoj)!

eu_flag WEB

Určitě jste už o nás měli obavy, jak se máme a jak to tady v Turecku vůbec vypadá. Situace je klidná, lidé jsou tady velmi přátelští a milí. Máme už spoustu nových přátel a stejně jako pan učitel Jiří Váp. Pro čtyři z nás to byl náš první let. Někdo jen koukal se zadrženým dechem, někdo překvapením nestíhal sledovat dění okolo. Až na menší turbulence a delší čekání na letišti vše bylo v největším pořádku. Jídlo bylo extrémně dokonalé. :-D

Menší seznámení s osazenstvem:

  • Tuncay Özdemir – ředitel instituce Kapademi – partner projektu
  • Havva Buse Ozsöy – kamarádka, učitelka turečtiny
  • Attila Yücel – náš řidič, přítel a spolupracovník Tuncaye

Z praxe: 
Hüseyin, Habiš, Ebru, Šamo, Okan, Inci, Nestlé – paní domácí, Ferhat, Caner a pár dalších :D

Naše zážitky:

  • Za první 3 dny turečtiny s Buse umíme základní fráze pro přežití a ano, všechny si je   pamatujeme! Všichni jsou velmi nadšení, když se jich zeptáme turecky, jak se mají, nebo když se zeptají oni a my jim rozumíme:).
  • První víkend jsme se seznámily s centrem města Nevsehir, kde nás čekala menší hra, jak najít nějaká pěkná místa nebo obchody, které by se nám v budoucnu hodilo znát. Jeden z úkolů byl předat někomu vejce a říct mu turecky větu, kterou jsme měly na papíře. Nikdo nevěděl, co znamená, ale i tak jsme to udělaly a nechápaly, proč se tak začali smát. V překladu ta věta totiž znamenala – Můžete prosím dát vařit vejce?
    Věřte, je velmi těžké se domluvit, když tam spousta lidí nerozumí anglicky. Přišly jsme na to, že cizí jazyky umějí především lidé v obleku či saku :D.
  • Všichni jsme navštívili jsme muzeum v Nevsehiru, hrad v Uchisaru a město Goreme – Open air museum, podzemní město v Kaymakli a města Urgup a Mustafapasa.
  • Příroda tady je překrásná. Naše 5,5 kilometrová trat po Zemi Valley byla deštivá, místy s      bouřkami a broděním zavodněnými místy. Všichni byli promočení a boty vypadaly velmi zajímavě. Odměnou však byly turecké lázně na uvolnění.
  • Na praxi v Avanosu se nám líbí, učíme se nové techniky, dekorace i způsoby tvoření.Také jsme dostaly nová jména : Ayşe, Fatma, Haydie, Nurie, Hurie. Pan učitel Váp, zde nazýván Juri, udělal bystu, která je podobná jedné slečně jménem Inci z praxe.
    Pan učitel nás 11. 5. 2017 opouští a musí se vrátit zpět do Luhačovic, místo něj přijede paní učitelka Martina Krmelínová.
    Naši turečtí přátelé moc pozdravují všechny holky, které byly na stáži před dvěma lety a přejí jim velké úspěchy.

Tak zase příště!

Za tým keramiček
Ayşe

P.S. : Už se těšíme na paní Krmelínovou!

IMG_20170510_102423[1]DSCN6453IMG_20170510_215735[1]DSCN6658

Příspěvek byl publikován 8.5. 2017