Den, který voněl kávou..

V sobotu 11. 3. 2017 se někteří žáci gastronomických oborů zúčastnili exkurze na celonárodní soutěž o  Baristu roku 2017 v Holešovické tržnici v Praze.
Soutěžící, kterým po celou dobu fandili, měli za úkol během patnácti minut připravit 4 espressa, 4 capuccina a 4 volné nápoje vycházející z espressa (odborníci je nazývají signature drink).  Po celou dobu určené doby vše moderují a porotě vysvětlují – a to v anglickém jazyce.
Proč zrovna v angličtině? Je to jednoduché – porotci jsou odborníci z celého světa, kteří mají co s kávou dočinění.
Když zrovna neprobíhala finálová kola soutěže, byla v areálu možnost se občerstvit nejen lahodnou kávou z výběrových pražíren (a že ji nebylo málo, když v ceně vstupného mohl každý vypít bezpočet),ale i originálními lahodnými dortíky …
Co nás na závěr dne mohlo ještě potěšit? Organizátor a člen skupinu SCAE Štěpán Neubauer si na naši skupinu udělal čas a provedl nás celým zákulisím soutěže, což bylo velmi zajímavé! Mohli jsme zblízka vidět, na jakém kávovaru připravují soutěžící lahodné kávy, jaké je technické zázemí, jak se soutěžící připravují, že je přísně hlídána kvalita vody – např. co do minerálů atd.
Ta pěkná fialová trika se lvy jsme dostali jako dárek. Proč je lev symbolem baristů? Protože, baristé jsou milí lidé. Když však přijde na soutěž, rvou se jako lvi! Kdo z nich bude králem?!
Letos se jimi stali Jan Škeřík, Ondřej Hurtík a Zdeněk Hýbl.

Příspěvek byl publikován 17.3. 2017