Design Blok 2015

V Praze v Holešovicích letos opět proběhl největší veletrh věnovaný designu v naší republice. Tentokrát se ho mohli účastnit jako diváci nejen učitelé odborných předmětů, ale i učitelé odborného výcviku na jednotlivých řemeslech. Byla to velmi vhodná volba pro další inspirativní práci pro naše umělecké obory. Mohli jsme zde vidět práce jak renomovaných designerů významných firem z Česka a okolních zemí, tak mladých neznámých autorů. Věřte, že v obou křídlech veletržního paláce bylo na „koukat“.
Jednou z prvních expozicí, kterou jsme zhlédli v krásném obnoveném Průmyslovém paláci, byla expozice firmy Mikov. Naši pozornost zde upoutal povědomý design nože. Usměvavá manažerka firmy nám potvrdila, že opravdu jde o návrh našeho loňského absolventa Ondřeje Němce, který ve firmě Mikov v Mikulášovicích pracuje (viz náhledové foto). Bohužel na Design Bloku jsme Ondřeje v poslední den expozice již nepotkali. V té době už byl na Tokio Design Week 2015 v Japonsku. Samozřejmě mu úspěch přejeme.
Z mého pohledu je vidět vzrůstající trend směřující ke strukturovaným povrchům věcí, bytových doplňků a nábytku, a to jak v umělých površích, tak i v samotném masivním dřevě. Ve valné většině převládá tvrdé dubové dřevo, jež má krásnou strukturu a zajímavou kresbu a je velmi trvanlivé.
Bylo možno zhlédnout u některých stánků i neotřelé a praktické technické nápady na nábytku, o nichž ukáže čas, jestli jsou životaschopné…
Zajímavá byla i sekce studentů UMPRUM, kde bylo několik praktických závěrečných prací z různých materiálů, ať studentů z ČR nebo zahraničí (např. žula tavená do objektů).
Co říci závěrem? Určitě to stálo za návštěvu a pootevřelo nám to obzory a pohledy na možnosti našich řemesel.

Za učitele L. Kacálek

Příspěvek byl publikován 7.11. 2015