Odborná exkurze do Prahy třídy 4.U

Ve dnech 8. – 10.10.2014 4. ročník oboru Uměleckořemeslné zpracování kovů, dřeva a keramiky podnikl v rámci udržitelnosti projektu Rozvoj klíčových kompetencí v odborném vzdělávání na Střední odborné škole Luhačovice (CZ.1.07/1.1.08/01.0009) kulturně-poznávací exkurzi do našeho hlavního města.

Cílem akce bylo nejen poznat některá historicky a architektonicky zajímavá místa, ale i navštívit umělecké galerie či divadelní představení. A taky nasát atmosféru jednoho z nejkrásnějších evropských měst.

Náš program zahrnoval návštěvu Pražského hradu, Petřína s rozhlednou, včetně blízkého zábavného bludiště, a také okružní cestu s profesionální průvodkyní, která nám odborně představila  historii i architekturu Starého Města, Židovské čtvrti a Karlova mostu. Nahlédli jsme i do Chrámu Panny Marie Vítězné, raně barokní stavby, kde je umístěna soška malého Jezulátka, obdivovaná řadou zahraničních turistů.

Součástí programu byla rovněž návštěva galerií, především Veletržního paláce se sbírkou umění 19. – 21. století, i prohlídka výstavy „Magie hledání“ J. Váchala v Domě u Kamenného zvonu. Podívali jsme se také do Sovových mlýnů, muzea, kde právě probíhala výstava

J. Koláře, známého českého výtvarníka a básníka. Těšili jsme se také na mezinárodní přehlídku designu – Designblok 2014, která se konala na různých místech naší metropole. Společně jsme absolvovali výstavu mladých talentů Openstudio v Domě u Minuty na Staroměstském náměstí. Někteří studenti se do tohoto renesančního domu z 15. století vrátili i ve volném čase následující den či navštívili další místa zmíněné akce, aby zde našli případně inspiraci pro své budoucí vlastní výrobky.

Večer jsme měli možnost v Divadle v Celetné zhlédnout Shakespearovu tragédii Othello, která svým zpracováním a obdivuhodnými hereckými výkony hlavních postav byla pro nás opravdu jedinečným zážitkem.

Nejen v historickém centru, ale i na naší ubytovně při setkání s mladými lidmi z různých částí světa (Austrálie, Velká Británie atd.) měli žáci příležitost prověřit si své dovednosti z angličtiny (někteří byli svou schopností dorozumět se i mile překvapeni). Exkurze do Prahy byla tedy pro některé přínosná i z jazykového hlediska.

Příspěvek byl publikován 22.10. 2014