Land Art 2014

Vzdělávací kurz – Land Art 2014

Ve dnech 8. 10. – 10. 10. 2014 proběhl v rámci udržitelnosti projektu Rozvoj klíčových kompetencí v odborném vzdělávání na Střední odborné škole Luhačovice (CZ.1.07/1.1.08/01.0009) a současně dle osnov výtvarné přípravy trochu odlišný způsob výuky přímo v přírodě Valašska. V ENVIRO centru ve Vysokém Poli vznikaly po dobu dvou dní v přírodě objekty, jež měli motivovat žáky k přemýšlení. Prohloubili si tak svou představivost, jež mohli vtisknout pomocí přírodních materiálů do vytvořených objektů. Smysl kurzu bylo ukázat, že i v přírodě se nachází inspirace pro vytvoření zajímavého výtvarného dílka. To tak může mít i vlastní „život“. Objekty jsou zasazeny přímo v terénu a evokují mnohdy k přemýšlení o jejich významu.

Nijak nenarušují okolí ani jej neznečišťují, neboť na jejich vytvoření se používají materiály poskytované okolím. Ty pak přirozeně stárnou a pomalu se rozpadají a znovu se do přírody vracejí.

Žáci pracovali ve skupinách a vytvořili několik zajímavých děl:

– bohyně lesa

– nespoutanost přírody (jelen)

– říše divů

– jezírko lásky

– svatyně neřesti

Z popudu vyučujících vznikl také spontánní objekt – „dveře do nebe či do jiného světa“, jež byl zasazen na horizontu vrcholu kopce z něhož je krásný výhled nejen do údolí, ale i  na magickou horu Klášťov. Každý si v něm může nalézt své představy a myšlenky.

Celková spokojenost z výtvorů jistě byla a při pěkném počasí, jež nás doprovázelo jsme si opět ověřili, že pro výuku nemusíme vždy jen sedět v lavicích, poslouchat výklad a psát…

PS. Pro budoucí studenty jen myšlenka organizátorů a zainteresovaných pedagogů. V příštím roce bychom chtěli tento druh výtvarného pojetí na naší škole více zpopularizovat a to mnohem větším objektem, který připravíme ve výtvarné přípravě a s pomocí sponzora zrealizujeme včetně veřejné propagace. Nechte se překvapit…

Příspěvek byl publikován 17.10. 2014