PODZIMNÍ VÍDEŇ A UMĚNÍ

V letech 2008 – 2010 SOŠ Luhačovice realizovala v rámci OP VK projekt CZ.1.07/1.1.08/01.0009 Rozvoj klíčových kompetencí v odborném vzdělávání na Střední odborné škole Luhačovice, který byl spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Jeho cílem bylo zvyšovat kvalitu odborného vzdělávání všech maturitních oborů, poskytnout žákům nové moderní poznatky, motivovat je k učení a k zájmu o studované obory. Exkurze, které v průběhu realizace projektu byly realizovány, dnes probíhají v rámci udržitelnosti projektu. Podzimní Vídeň a umění patří mezi ně.

Jako každý rok, tak i letos jsme mohli navštívit výstavy světové úrovně. V muzeu Albertina to byli FAUVISTÉ včetně Henriho Matisse. Ze současných výtvarníků zde probíhala průřezová expozice postmodernisty Georga Baselitze. Celkově na nás zapůsobila opravdu mocná můza historie, jež prochází celou historickou budovou Albertiny.

V odpoledním programu, který se nesl v duchu 70. a 80. let jsme měli možnost shlédnout výtvarnou scénu rakouského moderního umění v nové galerii „MUMOK“. Zde se nacházejí mimo jiné i díla významných světových umělců jako např. Warhola, Jonese, Lichtenstaina a Francise Bacona.

Celkově lze jen konstatovat, že takové exkurze je nutné a potřebné absolvovat nejen z důvodu poznávání nového, ale stávají se nedílnou součástí výuky na uměleckých řemeslech.
Ak. soch. Jiří Váp

Příspěvek byl publikován 3.12. 2013